HTML

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

     Kapcsolat: graffblog@gmail.com

ajánló (18) amerika (11) anglia (21) aukció (3) ausztrália (10) ausztria (1) automata (1) balaton (1) banksy (13) bázis (5) belton (3) beszámoló (1) bevezető (1) bíróság (10) biztonság (2) biztonsági őr (2) blackbook (8) blog (1) bombing (7) bombing scene (1) börtön (15) botrány (1) budapest (5) buff (7) büntetés (20) bűntett (5) can2 (1) cap (4) case (1) cope2 (1) dare (1) destroy (1) diszperzit (1) dizájn (20) dokumentum (3) enyhítés (5) értelmezés (8) ezmiez (19) fájlmegosztás (1) fatcap (1) fejtágító (22) felhívás (9) feminizmus (2) festékbolt (1) festékszóró (22) fidesz (1) filatorigát (2) filc (13) film (27) flickr (2) foto (2) fotorealisztikus (4) francia (1) galéria (28) graffiti (27) gunter (1) gyár (2) gyilkosság (3) gyűjtemény (11) hellókarácsony (2) helyreigazítás (1) hír (4) hogyan (1) holland (1) indonézia (1) interjú (12) iphone (1) írország (1) japán (2) játék (2) kalifornia (6) kanna (17) kár (6) kastély (1) képfeltöltés (1) képmegosztó (1) kérdés (3) kézletörés (7) kiállítás (17) koncert (1) könyv (12) körút (4) következmény (1) külföldi (55) lány (2) legálfal (22) lush (1) luxus (3) maclaim (1) madc (2) magazin (5) magyar (30) média (2) meghívott (9) metró (8) millenáris (2) módosítás (4) molotow marker (2) montana (2) művészet (47) németország (6) nemwow (1) nevezés (18) new york (8) nicholas ganz (2) oldschool (15) online (2) paint club (2) pályázat (1) párizs (1) pdf (2) petíció (1) poén (20) populizmus (1) reklám (13) rendőrség (11) revok (4) rip (3) roa (1) robbo (4) röhej (2) rongálás (30) rusk (1) sachs (1) scribe (1) seen (3) siófok (2) sofles (1) spanyol (1) street (15) streetfiles (1) street art (22) süti (1) svájc (3) svéd (1) szabálysértés (6) szánalmas (8) szavak (5) szigorítás (4) színezés (14) szingapúr (1) szótár (1) szubkultúra (27) tagek (13) tagelés (14) tanulás (2) tárgyalás (4) teszt (2) tetoválás (1) the seventh letter (7) tisztítás (9) toast (1) történelem (1) utah ether (1) utazás (3) utca (1) utcai banda (4) vandalizmus (5) vászon (1) vázlat (15) verseny (27) vonat (14) weboldal (7) wow (5) zene (9) zephyr (1)  

Maclaim interjú - Case, Rusk

2008.07.23. 19:40 :: T508

A német Maclaim crew a világ első számú fotorealisztikus graffitiket festő csoportja, munkáik a világ számos pontján megtalálhatóak, lévén a négy tagú profi csapatnak szinte folyamatos festésből és gyakori turnézásból áll az élete. Most Case és Rusk válaszolt a graff.blog.hu kérdéseire, az alábbiakban a velük készült interjúnkat olvashatjátok.
 

Mikor kezdtél foglalkozni a graffitivel, és mi inspirált?
Case: 1995-ben kezdtem a graffitit, és az inspirációmat a városbeli haveroktól és ősrégi fekete-fehér graffmagazinokból kaptam.
Rusk: 1994-ben! Valójában nem volt semmi, ami kifejezetten inspirált volna. Egyszer csak elkezdtem egy Edding filccel rajzolgatni az iskolai könyveimbe, anélkül, hogy tudtam volna, hogy ez a graffiti.

Hogyan mondtad el a szüleidnek, hogy ezzel akarsz foglalkozni? Hogyan reagáltak?
Case: Egyik első illegál rajzom után megkergettek, és a szüleim nem igazán voltak elragadtatva tőle. Egy csomó aggodalom után, és miután az első pár melómat is megcsináltam, édesanyám - a család feje - azt mondta: Fiam, tehetséges vagy, próbáld kihasználni. Tehát megpróbáltam.
Rusk: Rendőrségtől/újságokból tudták meg. A reakciójuk sem volt a legjobb.

Milyen volt az első fújás? Mit éreztél, és mi volt az?
Case: Az első munkáimnal azt gondoltam, istenem remélem ez menni fog. Aztán kibújt belőlem a kisördög, és az csinálta.
Rusk: Imádtam, főleg az illegális festés kerített hatalmába az elején. Később egyre jobban és jobban a stílus fanatikusa lettem.

Mikor és hogyan alakult a csoport, mit jelent a nevetek?
Case: 2000-ben alakultunk meg Ma'claim néven, egy teljesen karakterfestő formációként Ta55o, Akut és Case. Később bevettük Rusk-ot is, hogy betűket festőként legyen valaki, aki a graffiti fontos fő motívumát viszi.
A "ma'claim" azt jelenti, hogy a "saját dolgod", vagy "saját helyed". A "ma" a my (enyém) szlengesített változata, a "claim" pedig az aranybányákból, az aranyásók századából jött, ahol minden aranyásó megjelölte a területet, amire igényt tartott, ahol az értékes fémet kiásta.

Milyen neveket és crew-kat írtál eddig?
Rusk: Maclaim-et! Na meg egy pár másikat, fel fogod ismerni őket, ha nyitva tartod a szemed!


Mit jelent számodra a stílus fogalma?
Case: A változás képességét, nem kell folyamatosan, de fontos, hogy mindig megismerhető maradjon a rajz.
Rusk: Vagy van stílusod, vagy nincs! A stílus azt jelenti, hogy mindig felismered ki volt a művész, kizárólag a betűkre/képre való ránézés alapján, nem számít milyen nevet vagy képet festett!

Szerinted mitől lesz valaki jó writer?
Case: Lenin azt mondta: Dolgozz, dolgozz, dolgozz!... azt hiszem, igaza volt.
Rusk: A legkönnyebb módja, hogy egyszerűen szeresd azt, amit csinálsz!

Véleményed szerint művészet a graffiti?
Case: Igen.
Rusk: A jelen évszázadunk művészete!

Szerinted hogyan lehet megfogalmazni a művészet szót?
Case: Alpha, Romeo, Tango, a legegyszerűbb és legrövidebb módja a művészet definíciójának. (ART=művészet)

Fontosnak tartod a tagelést?
Case: A tagelés az alap, a fák sem léteznek gyökerek nélkül.
Rusk: Naná! Minden egy taggel kezdődött...

Milyen pluszt kaptál a writingtól?
Case: Megismerkedtem a legtökéletesebb nővel az életemben, és már ez is bőven elég!
Rusk: Egy igazán szép életet eddig, sok-sok barátot, egy jó munkát, és tonnányi élményt.



Mi volt a legszebb és legszomorúbb pillanat graffitis pályafutásod során?

Case: A legszebb látni, hogy milyen messzire juthatsz egy technikával amit magadtól tanultál meg. A legszomorúbb pedig közevetlenül kapcsolódik a legszebbhez, látni, hogy pár ember ellopja amit kialakítottál, hogy azt mondják, övék, vagy hogy ők az elsők, a legjobbak, stb... Ez eléggé szar, de egyben motiváció is, hogy egyre jobbá válj.
Rusk: Az összetűzés a rendőrökkel mindig szívás.

Hogyan kellene viszonyulni a graffitihez?
Case: A graffiti, különösen a festékszóróval való munka egy fiatal műfaj... azt hiszem, a jó hozzáállás az, hogy ki akarj próbálni új dolgokat, betörni a művészvilágba, de hűnek kell maradni a kezdetekhez, bombing és tagelés - a graffiti még mindig bűncselekmény.

Van valamilyen hobbid még a graffiti mellet?
Case: Restaurálást tanulok, elsősorban falfestményekét.
Rusk: Üzlet!

Mit gondolsz, hogyan lehetne az emberek számára elfogadhatóbbá tenni a graffitit?
Case: Úgy gondolom, hogy sok - fontos - embernek már most is elfogadható, de természetesen nem hiheted, hogy minden nagypapa szívvel-lélekkel el fogja fogadni a graffitit, és ez nem is baj, mert nem is akarja valójában ezt senki.

Üzennél valamit a graff.blog.hu olvasóinak, és a magyar writereknek?

Case: Mindig szeressétek, amit csináltok!
Rusk: Emlékezzetek a gyökerekre!

 

Ide kattintva letölthetitek az interjú eredeti, angol nyelvű változatát!(pdf)

Írjátok meg kommentben, hogy mit kérdeznétek a következő interjúalanyainktól!

Szólj hozzá!

Címkék: interjú case fotorealisztikus maclaim rusk

A bejegyzés trackback címe:

https://graff.blog.hu/api/trackback/id/tr93582290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása