HTML

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

     Kapcsolat: graffblog@gmail.com

ajánló (18) amerika (11) anglia (21) aukció (3) ausztrália (10) ausztria (1) automata (1) balaton (1) banksy (13) bázis (5) belton (3) beszámoló (1) bevezető (1) bíróság (10) biztonság (2) biztonsági őr (2) blackbook (8) blog (1) bombing (7) bombing scene (1) börtön (15) botrány (1) budapest (5) buff (7) büntetés (20) bűntett (5) can2 (1) cap (4) case (1) cope2 (1) dare (1) destroy (1) diszperzit (1) dizájn (20) dokumentum (3) enyhítés (5) értelmezés (8) ezmiez (19) fájlmegosztás (1) fatcap (1) fejtágító (22) felhívás (9) feminizmus (2) festékbolt (1) festékszóró (22) fidesz (1) filatorigát (2) filc (13) film (27) flickr (2) foto (2) fotorealisztikus (4) francia (1) galéria (28) graffiti (27) gunter (1) gyár (2) gyilkosság (3) gyűjtemény (11) hellókarácsony (2) helyreigazítás (1) hír (4) hogyan (1) holland (1) indonézia (1) interjú (12) iphone (1) írország (1) japán (2) játék (2) kalifornia (6) kanna (17) kár (6) kastély (1) képfeltöltés (1) képmegosztó (1) kérdés (3) kézletörés (7) kiállítás (17) koncert (1) könyv (12) körút (4) következmény (1) külföldi (55) lány (2) legálfal (22) lush (1) luxus (3) maclaim (1) madc (2) magazin (5) magyar (30) média (2) meghívott (9) metró (8) millenáris (2) módosítás (4) molotow marker (2) montana (2) művészet (47) németország (6) nemwow (1) nevezés (18) new york (8) nicholas ganz (2) oldschool (15) online (2) paint club (2) pályázat (1) párizs (1) pdf (2) petíció (1) poén (20) populizmus (1) reklám (13) rendőrség (11) revok (4) rip (3) roa (1) robbo (4) röhej (2) rongálás (30) rusk (1) sachs (1) scribe (1) seen (3) siófok (2) sofles (1) spanyol (1) street (15) streetfiles (1) street art (22) süti (1) svájc (3) svéd (1) szabálysértés (6) szánalmas (8) szavak (5) szigorítás (4) színezés (14) szingapúr (1) szótár (1) szubkultúra (27) tagek (13) tagelés (14) tanulás (2) tárgyalás (4) teszt (2) tetoválás (1) the seventh letter (7) tisztítás (9) toast (1) történelem (1) utah ether (1) utazás (3) utca (1) utcai banda (4) vandalizmus (5) vászon (1) vázlat (15) verseny (27) vonat (14) weboldal (7) wow (5) zene (9) zephyr (1)  

Graffiti szótár

2008.07.14. 10:29 :: T508

Minden közösségnek megvannak a maga belső szavai. A graffiti kifejezésvilága a műfaj eredetének köszönhetően elsősorban angol szavakkal van tele, de jópár dolognak megtalálható a magyar megfelelője is, ám a külső szemlélő számára ezek sem mindig egyértelműek , hogy mit is jelentenek. 
Közéjük írok pár kevésbé, vagy inkább külföldön használatos kifejezést is, mert azért azokról sem árthat tudni, hogy mit jelentenek.

Amely szónak van magyar megfelelője, ott azt írom, ha angolul is használják, odaírom mellé azt is. Ha egy szó angolul szerepel, akkor Magyarországon is abban a formájában szokás használni. A kattintás után megismerkedhettek ezeknek a kifejezéseknek a jelentésével.
 

 

All city: Az a tulajdonság, amikor egy graffitis neve elterjedt az egész városban, és a nagyobb metróvonalak vagonjain is lépten-nyomon azt látja az ember. New Yorkban keletkezett kifejezés, és a legnagyobb elismerést jelenti, az illegális graffitis célja elérni ezt a "szintet". Itthon nem nagyon használatos.
Blackbook: Vázlatfüzet. A graffitis személyes fejlődésének a képeskönyve, így nagy kincsként  őrzik. Szokás egymás blackbookjában vendégrajzot is készíteni, a tulajdonos határozza meg, hogy mit és hova szeretne látni a másik writertől. Van aki a saját rajzait elölről kezdi, a vendégrajzok hátulról visszafele gyűlnek, van aki meghatározott szót, vagy akár a saját nevét kéri attól, aki rajzol bele, így végig az ő neve szerepel benne, a vendégei stílusában. Általában barátság vagy elismerés jele, ha vendégrajzot készítenek az embernek.
Blokkbetűk: Nagyméretű, négyzetes formájú betűk, elsősorban bombingoknál használatosak.
Bombing: Viszonylag egyszerű betűkből álló, lehetőségekhez képest minél nagyobb méretű, kevés színből álló rajz, leginkább illegális helyekre történő festéshez. 3-4 ember néhány perc alatt készen van egy akár több méter hosszú bombinggal is. Szokás igeként is használni; bombingolás.
Buborékbetű: Hasonló a blokkbetűhöz, csak kerekített formájúak a betűk, gyakran használják throw-upokhoz, mivel gyorsan kialakíthatóak a falon.
Buff: A graffiti letakarításának művelete. Használatos kifejezés itthon is ebben a formában; "lebuffolni", "buffolták a rajzomat".
Burner: Technikailag és stílusilag jól kivitelezett, látványos rajz.
Cap: Festékszóró sprayre való szórófej. Sok fajtája létezik, alapvetően pedig kettő: skinny, azaz vékony vonalat eredményező, illetve fat, amely vastag vonalat eredményez.
Crew: Graffitis csoport, amely tagjai a saját nevükön kívül a crew nevét is írják, amely általában egy pár betűből álló rövidítés.
End to end: (e2e) Olyan rajz(ok), amely(ek) egy vonat- vagy metróvagon egyik végétől a másik végéig húzódnak az ablakok alatt.
Fat cap: Vastag vonalat eredményező szórófej-fajta.
Inline A rajz szélén a kontúron belül alkalmazott általában világos színű, kiemelő vonal, gyakran fénylést imitál.
King: Olyan writer, akit mindenki elismer, kialakult és jó stílussal rendelkezik, hírneve van, sok helyen megtalálhatóak a rajzai, és általában már régóta foglalkozik graffitivel.
Kontúr: (first outline) Maga a körbehúzása a rajznak, illetve a rajz töltésének.
Körbehúzás: (second outline) A kontúr köré mégegy sáv festék, általában rikító színű, nagyon jól kiemeli a rajzokat a felületből.
Krómrajz: Olyan rajz, amelynek a kitöltése ezüst festékkel történik.
Kanna: Festékszóró spray.
Krosszolás: Azt hívjuk krosszolásnak, amikor valaki áthúzza vagy átfirkálja másnak a tagét, rajzát. Általában személyes okokból szokás ilyet tenni.
Murál: Több graffitis által falra készített, előre megtervezett, koncepcióval rendelkező, jó minőségű összefüggő alkotás.
Panel: Olyan rajz, amely egy vonat- vagy metróvagonra készül, két ajtó közé, ablakok szintje alatt.
Piece: Rajzot, festményt jelent.
Rockolás: Szokás tagelésre használni, amikor csak tagelés céljából indul el egy graffitis, vagy csoport, illetve szokás illegális festésre is.
Scribe: Karcolás ablakba, müanyagba.
Skinny cap: Vékony vonalat eredményező szórófej-fajta.
Tagelés: A saját nevet, szignót gyorsan felvinni a felületre filccel vagy festékkel.
Tagnév: A graffitis saját neve, elméletileg egyedi, és egy néven csak egy ember fut.
Throw-up: Átmenet a tag és a bombing között. Egyszerű, nagyon gyorsan és általában hézagosan kitöltött rajz, gyakran egy vonallal történő körbehúzással. A legveszélyesebb helyekre kerülnek ki ilyenek, több mint egy tag, de maximum 2 percet vesz igénybe.
Top to bottom: (t2b) Olyan rajz amely egy vonat- vagy metróvagon aljától a tetejéig ér, ám nem az elejétől a végéig.
Töltés: (fill-in) A rajz belseje, bombingoknál általában egyszínű,  különben színes.
Whole car: Olyan rajz(ok) amely(ek) teljesen befed(nek) egy vonat- vagy metróvagont, elejétől a végéig, és aljától a tetejéig.
Whole train: Olyan rajz(ok) amely(ek) egy komplett, több vagonból álló vonat- vagy metrószerelvényt teljesen befed(nek). Olyan szerelvény, amelynek minden vagonja wholecar.
Wildstyle: Kapcsolódó betűk komplikált, gyakran nyilakkal, törésekkel kiegészített konstrukciója. Nagyon bonyolult stílus, általában külső szemlélőnek kiolvashatatlan. Esztétikus wildstyle-t csinálni az egyik legnehezebb dolog, és hosszú évek munkája lehet.
Writer: Graffitis.
Writing: A graffiti, mint tevékenység.

40 komment

Címkék: szavak szótár értelmezés kanna cap buff blackbook fejtágító bombing

A bejegyzés trackback címe:

https://graff.blog.hu/api/trackback/id/tr94567137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antinörd 2008.07.25. 13:37:27

drááága jóistenem

és azt hogy hívják, amikor pénzt lopnak festékre?

looting, mer az divatosan angol?

kapja be az összes unatkozó városi köcsög

Ford Fairlane 2008.07.25. 13:45:07

Rohadjon meg minden tegelő, grafitis unatkozó kis takonyköcsög! Ezeket jobban utálom, mint bármi mást...!!!!!!!!!!!! És még képesek ideológiát is gyártani a kis gecik ehhez!? Csak egyszer kerüljön elém valamelyik, nem teszi zsebre amit kap!!
Az indexen volt belinkelve ez az oldal, gondoltam ránézek már...kár volt, most csak felment a vérnyomásom!
Rohadjatok meg és száradjon le a kezetek köcsögök!

Raul 2008.07.26. 17:26:50

köszönjük az értelmes hozzászólást kedves Ford Fairlane.

Anonymus : D 2008.07.26. 19:46:52

ez sokaknak segíthet : D

akinek meg nem teccik a gaffitizés.. annak nem kell megnézni -.- xD

Art 2008.07.27. 16:32:58

besz*rok milyen sok a világmegjobbító kispolgár. átkozódás és haragoskodás az megy, de ha már ennyire aggasztja őket a csúnya városkép megkérdezném, hogy: voltak-e már önkéntes szemétszedési akcióban vagy ilyesmiben. gondolom a neten való üvöltözésig terjed a világmegjobbító szándékuk...

hogy legyen a (egyébkémnt nagyon jó) szótárra is egy reakció: a Piece az nem a Masterpiece-ből van? én a "piece" kifejezést szoktam használni a komplex rajzokra, a "mestermunkákra" szó szerint ami akár (nálam) lehet betűkből álló munka is (nem csak festmény). de lehet eddig rosszul használtam ezt a szót

további tisztelet a blognak és erővel és élettel teli kezeket kívánok minden writernek! :)

Okoska 2008.08.01. 09:15:19

"Rohadjon meg minden tegelő, grafitis unatkozó kis takonyköcsög! "
Te biztos nem unatkozol, ha munkaidőben ijeneket tudsz nézegetni :D:D:D !!

sophie. 2008.09.02. 22:25:25

jujj. minőségi kommentek. asszem amúgy art-nál a pont. mindenki aki panaszkodik a graffiti miatt, előbb tüntesse el a városból a koszt és a szemetet, majd aztán beszélhetünk újra.

ja, és a valódi on-topic: nemtudom ki a célközönsége ennek a szótárnak, oké, mindig lehet újat tanulni, de ez tipikusan az a dolog amiben vagy benne van valaki, vagy nem, és ha igen, akkor tudja, ha nem akkor meg úgysem érdekli :P

anyád 2008.09.20. 14:57:45

ford fairlane te buzi vagy!mi közöd az egészhez mit fogsz csinálni ha szemed elé kerül valamelyik jól agyonbasznak remélem...mért az ország legkissebb problémájával vagy elfoglalva rakjál rendet a saját házad táján.az mért nem érdekel hogy a fizetésed felét adózod vagy ha pont nincs nálad a bérleted akkor is fasszopóskodnak a bkv-sok ráadásul azé fizetsz hogy szipusokat nézz a buszon meg szarszagú csöveseket és többen a gyerekeiket viszik oda de igazad van a graffitisek a patkányok.gondolkozz már 1 firkálásért bevisznek de ha 5cigány agyonszúr valakit 1 telefonért azt lefossák...tudatlan faszkalap vagy és ez csak néhány dolog de foglakozz csak ezzel...

SKiD 2008.09.21. 20:55:23

Amúgy hasznos oldal.És Art-nak igaza van :P

T508 · http://graff.blog.hu 2008.10.06. 00:38:04

Kedves anonimus!
köszönjük a kommentedet, ha megismételnéd egy kicsit kevesebb egy mondatra jutó trágár szóval, tényleg csak egy kicsivel kevesebbel, már nem kényszerülnék a kimoderálására.
Üdv

fear 2008.10.18. 15:38:16

Jó oldal! Azoknak akik meg szidják a writereket azt üzenném hogy ezt hangoztassák kint az utcán is nekik, vagy ott már elmegy a bátorság ha vki elé kell állni?? xD

éljenek a writerek! ^^

geillone 2008.10.29. 22:25:16

"És még képesek ideológiát is gyártani a kis gecik ehhez!?" Ezzel mit akarsz mondani??? Max az, hogy leszarod ha valaki megmagyarázza az egész graffiti értelmét. "Csak egyszer kerüljön elém valamelyik, nem teszi zsebre amit kap!"
Amugy ha találkoznál valameikünkkel és ránktámadnál akkor jogosan ütnénk szét a büdös pofádat rohadék! Éljenek a writerek!!!

LG15 2008.12.29. 11:28:49

@Ford Fairlane:
Hajrá! Csak sztem összeszarnád magad ha szembe jönnének veled! Mi a bajod velük? Az hogy jobbak mint te , akkor sajnálom. De most látom csak hogy mindenki azon a véleményen van hogy előttük mond ezt! Ha verekedni akarsz!! Szeretnél? Ismerek writereket összehívom őket meg is verheted őket. Feltéve ha tudod! Kis búza,tisztelet minden writeresnek!! :P És mindenkinek aki szereti a graffitit!

Don_Firkász 2009.01.18. 19:23:58

Az egészből azt nem értem h mi a fenének jönnek ide?regisztrál h leoltson pár művészt?ők legalább nem gubbasztanak egész nap otthon a teges kis buzikat én is elítélem otthon a szobájuk falára nyugodtan lehet firkálni semmi probléma de pl.:filatorigáthoz mennyen már ki pár segg és nyissa ki azt a begyepesedett szemét h a graffelés az önkifejezés művészet inkább firkáljon mint verekedjen nem?Látom a keménykedés megy a neten abból nincs hiány de több a nyomorék mint a paraolimpián!!!bújjatok bele egy két lexinkonba aztán ugassatok!!!hűű velem szembe ne gyere az utcán...oda ne rohanjak köcsögök

Don_Firkász 2009.01.18. 20:04:47

na azért egy két formát megnéznék amikor éjszaka lemennének egy aluljáróba meglátnának 10 writert mit csinálnának?de hát mint mindenki tudja aki ugrál az könnyeben elesik de gyertek éjszaka bp bármely pontján várjuk szeretettel a sok nyomit xDDDDDDDDDD szánalom a köbön

170 2009.02.05. 22:32:34

szánalom itt ugatni neten ... majd ha meglátjátok h írunk ne rendőrt hívjatok hanem próbáljatok minket szájbabaszni..sok sikert és további jó puffogást a lefestett falakért;)

elone 2009.03.11. 21:09:04

senkit se ijesszen meg amiket írnak, egyáltalán nem fedi a valóságot :)

SHoT 2009.04.09. 11:41:39

Először is közlöm, hogy ez az oldal alapvetően NEM a nagymagyar szélsőséges skinhead barmoknak szól!!2x Ha képes vagy ilyeneket írni akkor megnézném mitkezdenél amikor az egész csapatunk előtted áll (az enyém 30 fő)teljes felszereléssel.
Éljen a graffiti

FluOr 2009.05.10. 10:58:06

pff ezért regisztrál a sok csicska h a graffitiseket szidja.: O nincs jobb dolgotok?! dolgozni kéne.. elöször nézzétek meg az ország helyzetét.. nem a graffitikért kéne ugatni ! respect minden igaz writernek;)

}---» €$ÄI{ «---{ 2009.05.26. 18:27:27

@antinörd: amikor kannákat lopunk csak ugy magában ....... mert nincs pénzünk jó minöségü aeroszolra (kanna)...azt ugy hivják hogy Szegénység.....vagy.. A jelenlegi pénzügyi világválságra való tekintettel az energiaköltségek csökkentése érdekében átmenetileg kikapcsoljuk a fényt az alagút végén.

mdee 2009.07.30. 17:11:14

nem egyszerűbb füzetnek, karcolásnak, csapatnak/csoportnak, egészkocsinak nevezni?

hallod?! 2009.08.07. 10:47:57

tejóisten...nah ezeket nem nagyon értem beregistrál h olthasson. mellesleg aki így megverné őket meg úgy, az mondja meg nekik személyesen is,bár szerintem kapni fog egy becsületes homlokost kannával de meg is érdemli!

béke..éljenek a writerek!

taxix 2009.12.11. 17:43:52

az ijenek nemérnek semmit mint akik minket oltanak itt neten keresztül... már nem egyszer szóltak be este hogy igy töröm el a kezed ugy veszem el a ficeld és milett?? semmi csak kocsiban bezárkózva mernek ordibálni... tiszetet minden writernek!

Éljenek a Graffitisek 2009.12.21. 11:33:21

Én még kezdő vagyok és szeretem csinálni,de nem neten kéne pofázni és szindi azokat akik legalább nem egész nap kockulnak...

BREKI 2010.02.07. 19:18:58

@Ford Fairlane:
azért lehet ezt szépen is mondani!
olyan vagy mint egy óriásplakát, sok, agresszív, ronda és hatástalan(engem nem sikerült meghatnod)
Béke :D

Bántó Dani (törölt) 2010.02.12. 08:59:05

@antinörd: te kis köcsögnem kell regisztrálni ha nem tetszik .

ths 2010.02.12. 09:18:16

@Ford Fairlane: te vagy a világ legszánalmasabb embere!!
téged csak sajnálni lehet.

goomi 2010.02.12. 18:58:18

fa...omat feljelentettek a köcsögök ha nem dobtam volna el a táskát tele graffitivel akkor halott lettem volna:@:@

ths 2010.02.15. 19:02:24

Melyik a jobb Belton Molotow vagy az Ironlak ?

NutellásLángos 2010.02.16. 18:24:24

Hát elég szomorúan látom hogy az emberek nagy része leragadt azon a szinten hogy "fúTeKöcsögRongálóSzétveremaPofádat" satöbbi... Viszont azt is be kell vallani hogy néhány "writer"-nek abból áll az egész hogy idefirkantok 2betűt+1db f@szt, és húDeMekkoraKirályVagyok. Viszont ha szépen meg van csinálva, akkor javít a város képén. De hát úgylátom mindenki csak anyázni tud. Hát oké, nekem 8. Peace.

Writer-Girls 2010.03.16. 20:29:03

Jaja igazad van nutellás...
Am én nem rég kezdtem "hódolni "a grafitizésnek és tegelésnek,nem vagyok még túl profi sőtt. ;)
Am tudnátok abban segíteni ,hogy ennek van valami igazi teknikája vagy mindenki fejlesztgeti magát?
A másik pedig ,hogy sehol nem kapok tegelő filcet tudtok segíteni ebben!!

(ja és az anyázóknak ,kopjatok már le)

ths 2010.04.07. 21:21:07

bazisstore.hu

valaki tud még ilyen boltot ?

ths 2010.06.25. 20:45:27

látom nincs sok mozgolódás :)

WRC.SPARK 2010.09.14. 21:04:02

@ths: Shopp-ot ajállom a bázison kívül: Wesselényi u. 13 www.maci.devisland.net/

WRC.SPARK 2010.09.14. 21:07:09

@Ford Fairlane: mért foglalkozol a graffel hogyha nem is érdekel? jah és sztem te jobban megérdemelnéd hogyha leszáradna a kezed....és respect minden writernak

PeacE

WRC.SPARK 2010.09.14. 22:07:32

és a kígyók mérgesek ;)

a fegyverünk meg a kanna xD
nahcsá*

svinjahond 2010.09.16. 08:56:16

Kezdetnek az is elég lenne, hogy bekameráznám a főváros összes festékboltját, a vásárlást névhez, lakcímhez kötném, továbbá a lebukott firkálókról (és főleg az üvegkarcolókról!) fényképes bűnmegelőzési adatbázist állítanék fel, cselekményeikkel együtt. Mindezt bűnözési térképen ábrázolnám és a stílusok elemzésére külön apparátust tartanék fenn - igen, az adófizetők pénzéből! (mert erre nyilván szivesebben fizetne mindenki, mint a céltalan helyreállítgatásokra) - és előbb utóbb jönnének az eredmények! Egy-egy új ocsmányság felfedezésekor elemezném, hogy kié a stílus, ki szokott a környéken rongálni, aztán ráépülnék a tagra. Bevitetném a yardra, ahol "ifjúságvédelmis szakemberek" foglalkoznának velük jól bevált, klasszikus módszerekkel, amíg vagy "dalolnának" hogy ki firkált, vagy vinnék a balhét, harmadik lehetőség nem lenne. Első körben már ez is eredményt hozna. Azzal az álszent, demagóg dumával meg senki ne jöjjön, hogy "nem ez a főváros/ország/világ/stb. legnagyobb problémája".
Ez kb. olyan, mintha azt mondanátok, hogy amíg gyilkos van szabadlábon, addig a sima kocsmai verekedőket hagyja békén a Rendőrség. A tolvajokat (a kicsiket meg a nagyokat is...) akár még ki is tűntethetnénk, hisz "nem bántottak senkit, csak elvitték, ami nekik jobban kellett". Nem érzitek abszurdnak ezt az egészet??
A modell amit a hozzászólásom elején felvázoltam, nagyon jól működik a pedofilok és a szexuális bűnelkövetők kezelésével kapcsolatban, az USA-ban és számos nyugati országban. Semmi újat nem találtam fel. A rendszer létezik, csak használni kéne, lehetőleg minél előbb!
Már annak komoly visszatartó ereje lenne, ha tudná az elkövető, hogy hiába tiplizne le a helyszínről, pár napon/órán(!)belül úgy is megfogják és semmiképp nem kerülheti el a felelősségre vonást.
Sőt, akár milyen mítoszokat is keringtettek magatokról itt egymás között, higgyétek el, ha szorul a hurok és a személyes szabadságotok/jövőtök rezeg, azonnal feldobjátok majd a többi bandatagot! Ez itt egyelőre még nem Bronx, hanem Európa és Budapest. Túl sok lelkesítő nyugati munkát/filmet/stb. néztetek, amitől hamis kép alakult ki bennetek erről az egészről. Ez olyan ifjúkori személyiségzavar lehet, mint a 12-15 közöttieknél az EMO. Csak az, normál esetben maradványtünetek nélkül, 16 éves kor elérése körül spontán gyógyul. Ellentétben az EMO-sokkal, akik leginkább csak önmagukra veszélyesek, ti kártékonyak vagytok.

sajtos harcos 2011.11.26. 18:48:22

Hát én nem értem az embereket...most nem írom le amit a többiek is,mivel pont ugyanazt írnám le,de annyit azért tennék hozzá,hogy akik ide beregisztrálnak,fikáznak mindent azok ilyen faszságokra RÁÉRNEK!!De ezek mekkora durungok...És tisztelet minden writernek,és rajzának!

the apprentice 2012.03.31. 08:32:56

SZERETEM A GRAFFITIT!:) "Szépek ha jó helyre rakják" mondják ezt akár a tv-be is de akkor miért tiltják ha lehetne festegetni nem paráznának azon a Writer-ek hogy elkapják őket és szép lassan akár wildstyle-okat festenének amik szerintem a legszebbek az egész Graffiti-ben!!!!:D
süti beállítások módosítása