HTML

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

     Kapcsolat: graffblog@gmail.com

ajánló (18) amerika (11) anglia (21) aukció (3) ausztrália (10) ausztria (1) automata (1) balaton (1) banksy (13) bázis (5) belton (3) beszámoló (1) bevezető (1) bíróság (10) biztonság (2) biztonsági őr (2) blackbook (8) blog (1) bombing (7) bombing scene (1) börtön (15) botrány (1) budapest (5) buff (7) büntetés (20) bűntett (5) can2 (1) cap (4) case (1) cope2 (1) dare (1) destroy (1) diszperzit (1) dizájn (20) dokumentum (3) enyhítés (5) értelmezés (8) ezmiez (19) fájlmegosztás (1) fatcap (1) fejtágító (22) felhívás (9) feminizmus (2) festékbolt (1) festékszóró (22) fidesz (1) filatorigát (2) filc (13) film (27) flickr (2) foto (2) fotorealisztikus (4) francia (1) galéria (28) graffiti (27) gunter (1) gyár (2) gyilkosság (3) gyűjtemény (11) hellókarácsony (2) helyreigazítás (1) hír (4) hogyan (1) holland (1) indonézia (1) interjú (12) iphone (1) írország (1) japán (2) játék (2) kalifornia (6) kanna (17) kár (6) kastély (1) képfeltöltés (1) képmegosztó (1) kérdés (3) kézletörés (7) kiállítás (17) koncert (1) könyv (12) körút (4) következmény (1) külföldi (55) lány (2) legálfal (22) lush (1) luxus (3) maclaim (1) madc (2) magazin (5) magyar (30) média (2) meghívott (9) metró (8) millenáris (2) módosítás (4) molotow marker (2) montana (2) művészet (47) németország (6) nemwow (1) nevezés (18) new york (8) nicholas ganz (2) oldschool (15) online (2) paint club (2) pályázat (1) párizs (1) pdf (2) petíció (1) poén (20) populizmus (1) reklám (13) rendőrség (11) revok (4) rip (3) roa (1) robbo (4) röhej (2) rongálás (30) rusk (1) sachs (1) scribe (1) seen (3) siófok (2) sofles (1) spanyol (1) street (15) streetfiles (1) street art (22) süti (1) svájc (3) svéd (1) szabálysértés (6) szánalmas (8) szavak (5) szigorítás (4) színezés (14) szingapúr (1) szótár (1) szubkultúra (27) tagek (13) tagelés (14) tanulás (2) tárgyalás (4) teszt (2) tetoválás (1) the seventh letter (7) tisztítás (9) toast (1) történelem (1) utah ether (1) utazás (3) utca (1) utcai banda (4) vandalizmus (5) vászon (1) vázlat (15) verseny (27) vonat (14) weboldal (7) wow (5) zene (9) zephyr (1)  

Kifordított graffiti - kifordult gondolatok

2008.09.16. 05:04 :: T508

Eredetileg reverse graffiti, de azt hiszem, így lehet legjobban magyarra fordítani a fogalmat. (Feltéve, hogy nincs már rá megfelelő kifejezés, ha valaki tud ilyenről, szóljon!) Végülis pont az ellentéte a graffitinek, ott a tiszta felületre kerül valamilyen új anyag (jobbára festék), itt pedig arról van szó, hogy a városi szmogtól és szennyeződésektől mocskos(új anyag) falakról úgy tisztítják le a piszkot, hogy a tiszta részek alakzatokat adjanak ki. Itt van rögtön egy videó, amin a kifordított graffitit a változatosság kedvéért reklámként használja egy tisztítószereket gyártó cég, (ahogy tette egyébként többek között a Microsoft is) de jól látható rajta a technika.

 

Viszont nem állunk ám meg itt, gyönyörködni jó dolog, de ez egy nagyszerű lehetőség, hogy az eddigi sok kedves és kultúráltabbnál kultúráltabban, tartalmasabbnál tartalmasabban kommentelő látogató elgondolkozzon, és megmérettessen. Erre tessék:

1.) Ez egy olyan tevékenység, amellyel ugyebár semmiféle fizkai kár nem valósul meg, mégis formák, feliratok, képek kerülnek közterületre, középületekre. Ez abban tér el a rendes graffititől, hogy ott festékréteg kerül a felületre, ettől válik az rongálássá. Mókás, megmosolyogtató képecskék, vicces feliratok jelennek meg teljesen "környezetbarát" módon az utcákon.

1.) Mi a véleményetek, ha egyszer nem esik semmiféle kár a felületen, elfogadhatónak tartjátok-e a kifordított graffitit az igazi, festékes megoldással szemben, mint utcai művészet?

2.) Namost rendkívül sok alkalommal az az érv hangzik el az átlagember szájából a graffiti ellen, hogy ő nem akarja hogy "ráerőltessék" a művészetüket a writer fiatalok, nem akarja, hogy olyan képeket, feliratokat, krixkraxokat kelljen néznie az utcán, amelyekre ő nem kiváncsi, mert ha majd az lesz, akkor bemegy egy galériába, és megnézi akkor és ott, ahol ő akarja

2.) Okkal érzem-e, hogy bőven akad, aki az első kérdésre igennel válaszolt, viszont az imént említett indoklása a graffiti-ellenességének már esetleg hagyta el a száját? Ezen szempont fényében, ki az aki fenntartja az első kérdésre adott válaszát, és miért? (Itt aki választ változtatna visszamenőleg, az kiesett a játékból, mert nem gondolkodik.)

3.) De rendben, tegyük fel, hogy nem szeretjük, ha valaki ábrákat rajzol olyan helyekre, ahová nem kérte senki. Akárhogy. Paul Curtist, művésznevén Moose-t, aki a videóban szereplő képeket készítette, eljárás alá vonták, és vádat emeltek ellene a 2003-as brit Anti-Social Behaviour Act nevű törvény értelmében, melyet többek közt graffitis cselekmények szabályozására hoztak.

3.) Normális dolog-e meghurcolni valakit (a vádemelés eredményétől függetlenül) olyan tettéért, amely gyakorlatilag nem létezik, hiszen porba rajzolgatott, a "műveinek" az eltüntetése, pusztán tisztítás kérdése?

4.) Bizony, csupán meg kell tisztítani a felületet. 2005-ben erre volt szükség a bristoli egyetem részét képező Wills épület esetében is, ugyanis valaki kifordított graffitivel gazdagította a gótikus épület amúgy sem cifraszegény látványvilágát. Csak nem maradhat úgy, kénytelenek voltak az egész épületet megtisztítani, hiszen máshogy hülyén nézett volna ki. 750 000 fontba (225 millió forint) került ez a művelet.

4.) Nos ki az, aki az előző kérdésre nemmel válaszolt, viszont egy ilyen esetben elgondolkozna a válaszán? Mi az indoklás? Fontos kérdés: Szükséges lenne-e adott esetben minden felületről eltávolítani a kifordított graffitit (mindenhonnan pénzbe kerülne), ha nyilván nem csak gótikus épületeken jelenne meg?

Ennyi volt a fő gondolatjátékunk, de az előző post kezdő kommentjei után nem merem itt befejezni a cikkemet, szájbarágósdi következik:

Gondoljuk végig ezeket a dolgokat az igazi graffitivel kapcsolatban is. Az biztos, hogy semmiféleképp sem tartjátok elfogadhatónak. (1.) (Most nem a legálfalakra készült rajzokról van szó, a kifordított graffitiket sem meghatározott legálfalak mocskába készítik.) Miért is? Mert kárt (?) okoz a felületen. Nem úgy, mint a kifordított graffiti!

Ezzel szemben ugyanúgy a beleegyezésetek nélkül készül, és betűk, formák, képek kerülnek olyan helyekre, ahová senki nem kérte őket, talán senki nem is kíváncsi rájuk. (2.) Vagy előfordulhat-e, hogy vicces vagy kedves képeket még inkább szívesen nézegetnék az emberek, mint a krixkrax tageket? Sajnos ilyen válaszlehetőség nincs, mert amit nem kértetek, az ne is legyen ott, rangsorolni úgysem lehet.

Az elkövetőt a kifordított graffiti esetében talán nem vágnátok azonnal sittre, az igazi graffitiseknek egy ép csontja nem maradna, ha rajtatok múlna, de ne legyünk ilyen radikálisak. (3.) Megkapná a jól megérdemelt büntetését, amiért...miért? Mert rongált, vagy mert ábrákat hozott létre a felületen? Hát persze, hogy azért mert rongált! Nem véletlenül van ez így, hiszen óriási különbség van a két tevékenység (vö. valódi, és kifordított graffiti) között.

Mi is az az óriási különbség? Mindkettő esetében az emberek által kéretlen ábrák, vagy feliratok jelennek meg közterületen, de úgy tűnik, önmagában ilyen ábrák létrehozásáért nem lehet elítélni senkit. Marad a másik érv: hatalmas pénzekbe kerül eltüntetni ezeket a létrehozott képecskéket. (4.) De hoppá! Pont ugyanaz az eljárás letakarítani a makacsabb szennyeződéseket a falakról, mint a festéket. Jó, lehet, hogy nem pont ugyanaz, de árban biztosan közel jár a kettő egymáshoz.

Most akkor hol van elhibázva a rendszer? Ott, hogy azoknak a fránya "kifordított graffitiseknek" a művészi önmegvalósítását a köz saját bejáratú mocskos falain nem lehet megfelelően szankcionálni? Valljuk be, ez nevetségesen hangzik.
Vagy esetleg ott, hogy egyesek a kifordított graffitivel párhuzamba vonva kárnak nem nevezhető pár festékcsíkot akarnak (véresen) megtorolni fiatal művészeken? Ott, ahol 2 év börtönbüntetést kap valaki olyan tettéért, ami kicsit sarkítva nagyjából egyenértékű azzal, mintha porba rajzolgatott volna? Ott, ahol az emberek elvből ítélik el a graffitit, már a szó hallatán is, és dobálóznak rongálás, meg kár szavakkal, holott egy betört üveget jóval komplikáltabban lehet helyreállítani(sehogy), mint egy lefestett falat(sika). Arról nem is beszélve, hogy egy busz szélvédő nélkül nem fog elindulni, mert képtelenség lenne vezetni, ellenben összefestve semmi akadálya nincs a műszakba helyezésének, funkciójában nem sérült, vagyis nem jobban, mintha valaki egy mosolygó arcot rajzolt volna a mocskos ablakára.

Feltételezem, hogy akik a legjobban hadakoznak a graffiti ellen, soha nem rajzoltak mosolygó arcocskát semmilyen porfelületbe, különben a fent leírtak tükrében semmivel sem lehet "jobbnak" tekinteni őket, mint ádáz ellenségeiket, a writereket.

8 komment · 1 trackback

Címkék: anglia reklám poén művészet kár rongálás tisztítás fejtágító

A bejegyzés trackback címe:

https://graff.blog.hu/api/trackback/id/tr100665486

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Detek-torok 2009.03.25. 00:36:32

Fordított graffiti Míg a hagyományos graffiti esetében a kiszemelt felületre új réteg kerül, addig az inverz graffiti létrehozásához el kell távolítani a legfelső réteget, amelynek helye elüt az eredeti felülettől. A műfaj két legismertebb…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yoghürt 2009.03.24. 13:17:29

milyen jó kis poszt, köszi, hogy utólag is felhívtad rá a figyelmem!
szerintem ez a lehető legérdekesebb módja az utcai művészeteknek. pont azért mert ilyen sok kérdést vet fel, és oly nehezen támadható.
azt alig akarom elhinni, hogy valakit ezért megbüntettek. ez tényleg elképesztő. szerintem egyáltalán nem mindegy a vádemelés eredménye. mert, ha ez a tett büntethető akkor, egy rendhagyó "homokvár" a tengerparton, vagy csak egy homokba karcolt felirat is büntethető lenne. Nem beszélve a hóról ami további számos lehetőséget tartogat. Aki pedig ellenkezik egy havas autószélvédőre rajzolt akármivel, annak szerintem tényleg komoly segítségre, kolostorra, esetleg egy szaftos diktatúrára van szüksége.
a negyedik pontra elég furcsán tudnék válaszolni. egy önmagában komoly esztétikai élményt nyújtó (huu, de szubjektív) felület(=épület) megfestése/megtisztítása előtt mindenképp komolyan el kellene gondolkodnia az alkotónak, akár kifelé, akár befelé kívánja fordítani a graffitit.
egyébként nem rég volt a Lehet Más a Politika mozgalomnak egy akciója, amiben a Parlament előtti Duna lépcsőkre tisztítottak feliratot

Rejtett a Szám 2009.12.22. 15:58:21

Demagóg szar duma. Meg ne kérdezd, hogy miért!

T508 · http://graff.blog.hu 2009.12.22. 16:17:16

@Rejtett a Szám: ez lenne az épkézláb válasz? elég halvány, ugye érzed te is?

Rejtett a Szám 2009.12.22. 17:05:51

@T508:
"Normális dolog-e meghurcolni valakit (a vádemelés eredményétől függetlenül) olyan tettéért, amely gyakorlatilag nem létezik, hiszen porba rajzolgatott, a "műveinek" az eltüntetése, pusztán tisztítás kérdése?"

Ezen kifeküdtem! Mi az, hogy nem létezik? Ott van nem látod? Vagy úgy gondolod, hogy több száz millió átcsoportosítása jogos, mert a "művészúr" felhívta a figyelmünket a koszra?

Ha lehugyoznám a szőnyegedet, költhetnél ipari porszívóra, biztos jól jönne így karácsony előtt.

A kifordított grafitisek is ugyanazt teszik a környezetükkel: kárt okoznak. Csavarhatod sokáig,például így:
"Most akkor hol van elhibázva a rendszer? Ott, hogy azoknak a fránya "kifordított graffitiseknek" a művészi önmegvalósítását a köz saját bejáratú mocskos falain nem lehet megfelelően szankcionálni? Valljuk be, ez nevetségesen hangzik."
Valljuk be tényleg annak hangzik! :)

Kárnak nem nevezhető festékcsík? LOL! Ez olyan kis piti dolog ugye? Mint kiflit lopni a közértből. Mégse A6-os! Ezt minden normális embernek tolerálni kéne!:))
És ha már a véresnél tartunk, az PUSZTÁN csak orvos kérdése..

"Ott, ahol 2 év börtönbüntetést kap valaki olyan tettéért, ami kicsit sarkítva nagyjából egyenértékű azzal, mintha porba rajzolgatott volna?"

Nem kicsit sarkítva, nagyon! Bődületes baromság!
A strand homokjába rajzoló kisgyereket ne hasonlítsd össze egy gőzborotvával
(vagy mifasszal)szaladgáló exibicionista rongálásaival.
Segítek! Az emberek nem elvből ítélik el a grafitit, hanem tapasztalatból!!

Hogy írhatsz ekkora faszságot?:

"egy betört üveget jóval komplikáltabban lehet helyreállítani(sehogy), mint egy lefestett falat(sika)."
Remélem nem az üvegtörés lesz az új "művészetetek" . Miért kéne helyreállítani??
Talán nem kéne elbaszni! Ez azért ugye "átmegy" !
A post vége felé kezdtem elhinni, hogy nem vagy épelméjű. A buszos hasonlat is egy vicc!
Tovább nem is folytatom eddig is felesleges volt.

suhanc. (törölt) 2010.01.03. 13:02:59

Kedves "Rejtett a Szám"!

Sajnos de,az emberek elvből ítélik el az utcai művészetet.Kiskoromban nekem is azt mondták a szüleim,hogy az egy rossz dolog,akik ezt csinálják,azok rossz emberek.És én el is hittem,aztán kis utánanézés kellett csak,hogy rájöjjek,hogy ez nem egészen az,aminek mondják a népek.

Az emberek esztétikai szempontból szinte teljesen vakok.A reklámokat sem látják,csak úgy megy minden a fejükbe.

Mikor először hallottam erről a "kifordított" graffitiről,azt hittem h ezt nem büntetik,de most mint kiderült,h tévedtem.Bár nem tudom mennyire nézted végig a képeket,azért megkérdezném,hogy melyik zavarna jobban- a)ha ezek festve lennének b)ha csak portörlés kérdése az egész?

Mivel gondolom graffitiellenes vagy(ha mondhatom így)szeretném közölni,hogy igen,vannak,akiknek le kellene törni a kezét,én is ismerek olyat,de azok nem is graffitisek,csak balhéból csinálják,és az,hogy egy kannával a kezedben faszt rajzolsz a városi lovarda oldalára,az szerintem igencsak messze áll a street art-tól.Remélem értessz...

ranograff 2011.03.12. 00:13:30

na ja de ha már itt tartunk érdekes ennek kapcsán a lemaratott kisbuszos tegekre gondolni :) kromofág nem lehet de talán aceton. kromofágnál erősebb az biztos
süti beállítások módosítása