HTML

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

     Kapcsolat: graffblog@gmail.com

ajánló (18) amerika (11) anglia (21) aukció (3) ausztrália (10) ausztria (1) automata (1) balaton (1) banksy (13) bázis (5) belton (3) beszámoló (1) bevezető (1) bíróság (10) biztonság (2) biztonsági őr (2) blackbook (8) blog (1) bombing (7) bombing scene (1) börtön (15) botrány (1) budapest (5) buff (7) büntetés (20) bűntett (5) can2 (1) cap (4) case (1) cope2 (1) dare (1) destroy (1) diszperzit (1) dizájn (20) dokumentum (3) enyhítés (5) értelmezés (8) ezmiez (19) fájlmegosztás (1) fatcap (1) fejtágító (22) felhívás (9) feminizmus (2) festékbolt (1) festékszóró (22) fidesz (1) filatorigát (2) filc (13) film (27) flickr (2) foto (2) fotorealisztikus (4) francia (1) galéria (28) graffiti (27) gunter (1) gyár (2) gyilkosság (3) gyűjtemény (11) hellókarácsony (2) helyreigazítás (1) hír (4) hogyan (1) holland (1) indonézia (1) interjú (12) iphone (1) írország (1) japán (2) játék (2) kalifornia (6) kanna (17) kár (6) kastély (1) képfeltöltés (1) képmegosztó (1) kérdés (3) kézletörés (7) kiállítás (17) koncert (1) könyv (12) körút (4) következmény (1) külföldi (55) lány (2) legálfal (22) lush (1) luxus (3) maclaim (1) madc (2) magazin (5) magyar (30) média (2) meghívott (9) metró (8) millenáris (2) módosítás (4) molotow marker (2) montana (2) művészet (47) németország (6) nemwow (1) nevezés (18) new york (8) nicholas ganz (2) oldschool (15) online (2) paint club (2) pályázat (1) párizs (1) pdf (2) petíció (1) poén (20) populizmus (1) reklám (13) rendőrség (11) revok (4) rip (3) roa (1) robbo (4) röhej (2) rongálás (30) rusk (1) sachs (1) scribe (1) seen (3) siófok (2) sofles (1) spanyol (1) street (15) streetfiles (1) street art (22) süti (1) svájc (3) svéd (1) szabálysértés (6) szánalmas (8) szavak (5) szigorítás (4) színezés (14) szingapúr (1) szótár (1) szubkultúra (27) tagek (13) tagelés (14) tanulás (2) tárgyalás (4) teszt (2) tetoválás (1) the seventh letter (7) tisztítás (9) toast (1) történelem (1) utah ether (1) utazás (3) utca (1) utcai banda (4) vandalizmus (5) vászon (1) vázlat (15) verseny (27) vonat (14) weboldal (7) wow (5) zene (9) zephyr (1)  

Graffiti a Győri Nemzeti Színház homlokzatán?

2012.06.07. 13:32 :: T508

Jól hangzik? Akkor is, ha ők mondják meg, milyen témában festhetsz, milyen feliratnak kell szerepelnie, milyen színeket használhatsz, mekkora méretben dolgozhatsz, és ezután még neked kell megköszönni a lehetőséget?

Hát kösz, nem.

Miről is van szó? Graffiti bajnokságot szervez a Győri Nemzeti Színház, amivel önmagában nem is lenne gond.

Így hangzik a hivatalos felhívás:

Igényesen kidolgozott terveket várunk a színház következő évadának bemutatói kapcsán.

Választható témák a következő előadáscímek
Jekyll & Hyde, Operettgála, A tanítónő, Zorba, a görög, A nevető ember, Finito, János vitéz, Csinibaba, Apácák, A testőr

A terveknek tartalmaznia kell a felsorolt előadások egyikének címét.

A színek kötöttek
fekete, fehér, barna árnyalatok (kettő), zöld árnyalatok (kettő), a mellékelt hirdetés (flyer) hangulatában.

Méret
300 x 120 cm

Az alkotások kifeszített, lealapozott vásznakra születhetnek majd, melyek közül a legjobbak felkerülnek a Győri Nemzeti Színház hátsó homlokzati erkélyeire és egy éven keresztül díszítik a színház épületét.

A megvalósításra méltó alkotásokat 3 fős szakmai zsűri választja ki
Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója
Győri Gabi, a Győri Nemzeti Színház díszlet- és jelmeztervezője
Bátonyi György, a Győri Nemzeti Színház díszlettervezője

Elsőre persze jól hangzik, végre ismét teret engednek a graffiti műfajának, örülni kellene neki. Csakhogy a graffiti jellegzetességeit teljesen figyelmen kívül hagyva be akarják törni a műfajt a saját igényeik szerint, közel minden alkotói szabadságot korlátozva.

Eleve röhejes, hogy minden be van szabályozva, a klasszikus graffititől rendkívül távol álló feltételekkel. Igényes rajzra a hat szín nem elég, ez még akkor is gond, ha valaki csak simán egy feliratot készítene mondjuk "Finito" szöveggel, mert a többi egy ilyen kis felületre amúgy sem fér ki. Túlzásba vinni betűrajzon kívüli dolgokat se nagyon lehet ennyiből.

És akkor ezek még csak a technikai jellegű problémák. A másik az, hogy természetesen nem bízzák a véletlenre azt sem, hogy ki kap egyáltalán festési lehetőséget. A kezdőket így kizárják, jobban szeretnék, ha profi alkotások készülnének. Más kérdés, hogy tervet küldhet valaki jót, kifesteni még nem biztos, hogy tudja/akarja, s így ebben is benne van a pofára esés lehetősége, de tekintsünk most ettől el.

Tehát profi alkotások kellenének, olyanokat profi alkotók készítenek. A profi alkotók viszont nem szívesen dolgoznak ingyen. Ez a másik fő gond. A profi alkotók munkájáért fizetni szokás. Márpedig itt a díj, úgy látszik, annyi, hogy kirakják a színház hátsó homlokzatára a jól sikerült műveket. Tehát a profi graffitisek ingyen dolgoznak, ők ingyen profi dekorációhoz jutnak. Ezt hívják pofátlanságnak.

Annyiféleképpen meg lehetett volna ezt oldani korrektül, de mégsem tették. Nem állítom, hogy tudatos számítás áldozata lett a graffiti jam ötlete náluk, nem mintha mindez nem lenne ép ésszel végiggondolható, de ilyen elvárásokat manapság már ritkán szabad támasztani az emberekkel szemben. Nyilván nem akarnak kockázatot vállalni, csak kérdés, hogy akkor miért olyan területre nyúlnak, amiről fogalmuk sincs? Az ilyenekre szoktam mondani, hogy se profi, se amatőr graffitist nem láttak még soha életükben közelről.

A helyzet márpedig az, hogy azokat a graffitiket, amik általában tetszenek az embereknek, olyan művészek készítik, akik legalább 8-10 éve foglalkoznak a műfajjal, rengeteg pénzt, időt, energiát öltek bele abba, hogy megtanulják a technikákat, látásmódokat, apró trükköket. 8-10 év! Annyi idő alatt eléggé illik elvégezni legalább 1-2 egyetemi képzést! Valamiért mégsem úgy állít be senki a fogorvoshoz, hogy "hellóka, csináljunk egy próba-fogfehérítést, aztán elmegyek majd három másik fogorvoshoz is, és aki ügyesebb, az megcsinálhatja nekem, nem fizetek, de cserébe majd sokat mosolygok az utcán, mindenki láthatja".

Aki graffiti jamet akar szervezni, és minőségi alkotások elkészülését szeretné végignézni a rendezvényén, az tisztelje már meg a művészeket azzal, hogy nem megalázó feltételek mellett, kizárólag elvárásokat felállítva, és cserébe közel semmit nem nyújtva akarja a legtöbbet kisajtolni belőlük!

19 komment

Címkék: verseny graffiti fejtágító

A bejegyzés trackback címe:

https://graff.blog.hu/api/trackback/id/tr684571553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annapeti 2012.06.12. 10:40:46

Lehet nem szép dolog, de nem tudom szó nélkül hagyni ezt a bejegyzést (ezért is van komment - lehetőség...). A stílusa is eléggé idegennek tűnik számomra, ráadásul eléggé egyoldalú.
Véleményem szerint nagyon jó dolog, hogy lehetőséget biztosítanak graffitiseknek legális körülmények közötti alkotásra. Ugyanis a graffitinek nem csak az illegális, mindent összefirkálunk - összefestünk oldala van, hanem egy másik, a művészetre, normális önkifejezésre, szépségre törekvő oldala is. Van, aki az előbbit, van, aki az utóbbit részesíti előnyben (bár ezt feltehetően minden olvasó tudja). Így a graffitisek is valamilyen szinten két csoportra oszlanak - persze némi átfedés van a kettő között.
Jól rajzoláshoz, festéshez nem feltétlenül kell 8 - 10 év, főleg nem egyetem. Ez valahogyan nincs rendben. Találkozni lehet olyan igényes alkotók igényes munkáival, aki, ami mögött nem áll se egyetem, se 8 - 10 év gyakorlat. Persze mindenkinek mást jelent a "szép". Ugyanakkor van, aki tíz éve fest, vagy van egyetem a háta mögött, vagy nincs, de stílusban eléggé alulmaradt, és éveken keresztül teljesen ugyanazt a (nem túl szép) stílust használja.
Aki szeretne alkotni, az vagy pénzért teszi, mert olyan embernek tartja magát, akinek "ez jár" (volt szerencsém olyan emberrel találkozni, aki 1 m2 - t durva 60 ezer forintért vállalt el - más, nem "felkapott" emberke ugyanezt megcsinálta 7000 forintért), vagy ingyen teszi, mert a pénznél sokkal fontosabb az alkotás, a lehetőség. Előbbi emberkék feltehetően nem fognak jelentkezni, utóbbiak sokkal inkább - és van belőlük is jócskán.
Mi a helyzet a jamekkel, versenyekkel? Kevés a kivétel, amikor nem a "felkapott" emberek (s többnyire ugyanazok) festenek, akik főleg a hírnévért csinálják - és sok esetben abszolút nem is tesznek ki igazán magukért. Ez teszi unalmassá az egészet: mindig ugyanazok az emberek, ugyanazok a stílusok jelennek meg a civilek számára, akik nem feltétlenül látják meg a graffitiben a szépséget, az értelmet. Így pedig soha nem lesz egy kicsit sem elfogadott a graffiti - holott van, akinek pont ez a fontos. Általában meghívásos alapon megy a játék, nem nevezés, válogatás, zsűrizés alapján. Itt a színházas témánál legalább válogatás van, ezzel némileg kizárva, hogy a jól megszokott arcok fessenek Győrben is.
Apropó, jam, verseny. Általában itt sem adnak többet öt - hat festéknél, kb. ugyanekkora felületre. Állatkerti téma: ott is kötött volt a dolog szín és téma megjelöléssel, az ellen mégsem háborodott fel senki, és igenis voltak szép számmal olyanok, akik jót, szépet alkottak - kötöttségek mellett, ingyen.
S még egy dolog: a szervezők láttak már graffitiseket, ugyanis a legutóbbi győri összejövetelen ott voltak. Láttak fiatalokat, akik öt festékből, ingyen alkottak, némelyikük az ország másik feléből érkezett. És nem egy munka igazán színvonalas is lett.
Összegezve tehát nem igazán értem ezt a hangvételt. Ha így állunk hozzá, akkor értelmetlen is volt a post megírása, felrakása - van - e értelme megosztani valamit csak azért, hogy jól lehúzzuk, megrágjuk, kiköpjük? Szerintem örülhetnek az alkotók, hogy kapnak még egy törvényes lehetőséget, és biztos vagyok benne, hogy meglesz a létszám. S mindemellett abban is biztos vagyok, hogy nem a nagyképű, hírnévre és pénzre vágyó, "megszokott" fiatalok (és idősebbek) fognak részt venni a rendezvényen, hanem a normális hozzáállású, tényleg hobbiból alkotni vágyó emberek. A színvonal pedig biztosított a válogatás által.
Lesz idén nyáron is több jam az országban, ahol nagy eséllyel találkozhatunk azokkal a festőkkel, akikkel úgy általában lehet egy - egy ilyen rendezvényen. Pénzt nem kapnak érte, csak utaznak és festenek - lehet, hogy profik, lehet, hogy nem, a lényeg, hogy ingyen, szórakozásból, hobbiból hoznak egy áldozatot.
Kedves postoló, nem tudom, miért vagy ennyire felháborodva, mivel ez nem egy egyedi eset, és nem állítható az sem, hogy a "profik" csak pénzért festenek. Ők is elmennek egy - egy versenyre, jamre, ahol pénzt feltehetően nem kapnak - így főleg nem értem a dolgot. Néhány jam ugyanennyire megkötött téma, szín és méret tekintetében, és esetenként nem is lesz kiállítva az elkészült munka egyike sem...
Tehát az az alapkérdés, hogy ki miért fest: pénzért, hírnévért, vagy csak úgy... és mennyire akad ki, ha bizonyos szabályok, megkötések mellett kell alkotnia. Vagy az alkotás lehetősége, a festés fontos, vagy a külsőségek... kinek mi.

T508 · http://graff.blog.hu 2012.06.12. 16:50:43

@annapeti:

Azon túl, hogy kár volt belemenni olyasmibe, amiről fogalmad sincs, mindezt rövidebben is megfogalmazhattad volna, valahogy így:

"Felháborítónak tartom, hogy egyeseknek lenne/van pofája (sok) pénzt elkérni azért, amire nekem szükségem van tőlük, hát miért nem elég nekik, hogy örülhetnek, hogy csinálhatják?"

Elárulnád, hogy mi a foglalkozásod? Adott esetben szívesen igénybe venném a szaktudásodat ingyen (esetleg egy léggömböt felajánlhatok), s cserébe majd jamnek hívom a munkavégzésed időtartamát!

Pallanek Lili (törölt) 2012.06.12. 22:38:52

Abszolút egyet kell értenem a kommentelővel.

Lakjow 2012.06.13. 11:51:32

Azért még mindig elég vicces, hogy vászonra...

annapeti 2012.06.14. 11:11:17

@T508: egyrészt nem tudhatod, ki ül a gép másik oldalán. Honnan tudhatod tehát, hogy "fogalmam sincs" a graffitiről? Ezt a stílust legyél kedves mellőzni, szerintem én sem személyeskedtem (de ilyen szinten biztosan nem).
Fiatalként sok hülyeséget megcsináltam, mint mindannyiunk, vagy legalábbis sokunk. Nem az a lényeg, ki voltam anno, de elhiheted, van tapasztalatom és rálátásom is erre az ágra, mivel én is voltam egyszer fiatal.
Kérdezted, mi a foglalkozásom. Nem tartozik Rád, én sem kérdeztem Tőled, de lásd, leírom. Leginkább egy három gyermekes keresztyén apuka vagyok, emellett egy keresztyén blog vezetője Istenről, Jézusról és kisebb - nagyobb hétköznapi csodákról. Jézus az életem középpontja, mint ahogyan kis családomé is - Ő az, Aki a kereszten ártatlanul szenvedett a bűneinkért! A Te bűneidért is. Emellett egy országos program keretében oktatási intézményekkel keressük a lehetőségeket, hogy minél több intézmény épülete színesedjen graffitisek munkáival. Több programunk is lesz idén országszerte, ahova olyan graffitiseket várnak szeretettel, akik tudnak korlátok, kötöttségek mellett alkotni, és nem kérnek semmit cserébe, mindössze a megmaradt festéket. Mivel ilyen keretek között fog menni a projekt, így valószínűleg csak olyanok fognak részt venni, akiknek a graffiti nem a pénzről szól, hanem az alkotásról, akár keretek között is - és az igazsághoz hozzátartozik, hogy van jelentkező bőven. Vannak ma még olyanok, akik csak az alkotásért képesek elutazni saját költségükön az ország másik felébe, mert nekik az a fontos, hogy lehetőséget kapjanak, és megmutassák, mire képesek. És én is ezt teszem, tapasztalattal, diploma nélkül.
Aki csak pénzért akar festeni, az - ezek szerint - ne menjen se jamre, se versenyre, sőt, nem is járnak ilyen helyekre...?
Az igazság az, hogy van egyfajta nyitottság a graffiti felé, de nem mindenki teheti meg, hogy komoly összegeket fizessen egy - egy alkotó munkájáért. Ezért az ember vagy alkot kevés (kevesebb) pénzért, esetleg ingyen, vagy ül otthon, és malmozik - pénzre vágyik, és csak akkor mozdul, alkot, ha anyagilag szponzorálják.
A világ nem erről szól, és ez az ország nem csak Budapest. Vannak szegény, elmaradott régiók, ahol ugyanúgy látnak fantáziát a graffitiben, de nem engedhetik meg maguknak a komolyabb támogatást - mint ahogyan az oktatási intézmények nagy részének sincs arra pénze, hogy a több száz négyzetméterüket olyan emberrel, emberekkel festessék, aki, akik még nem kevés munkadíjat is elkérnek a nem olcsó festék mellett.
Nem az a felháborító számomra, hogy egyesek pénzt mernek kérni a "szolgáltatásért", hanem az, hogy Te így állsz hozzá, így raksz fel egy posztot. Attól, mert Te esetleg profi vagy, és pénzért dolgozol, még igenis lehetnek jó néhányan kis országunkban, akiket érdekelhet ez a lehetőség. Vagy legyen egy normális hozzáállású poszt, esetleg a kommented, személyes hozzáállásod nélkül, vagy ne rakj fel olyasvalamit egy félig - meddig (köz)szolgálati blogra, amivel nem értesz egyet. Az állatkerti jam, ahol szintén meg volt kötve a szín, téma, felület, ott valamiért nem okoztak ezek a feltételek gondot.
Azt hiszem nem ártana egy kis tisztelet a másik felé, mivel nincs semmi jogod ilyen hangvételben beszélni velem csak azért, mert nem osztom a véleményed. Nem is értem, hogyan mersz ilyet megengedni magadnak, bár ez igazából Téged jellemez, nem engem. Egyébként pedig pont az üt itt vissza, amit nagyon nem szeretek a graffitisekben: ezt a hozzáállást...
A léggömböt szeretettel elfogadom, és miután ráírom a lényeget: "Jézus szeret Téged (is)!", ugyanolyan szeretettel vissza is küldöm számodra.
További áldásos szép napot kívánok Neked és a többieknek!

T508 · http://graff.blog.hu 2012.06.14. 12:14:23

@annapeti: Leszel kedves a vallási dolgaidat mellőzni itt, mert nem tartozik ide. Értelem szerűen az írásod alapján tűnik úgy, hogy fogalmad sincs a graffitiről, mert elég eltévedt elképzeléseid vannak bizonyos dolgokról, kezdve azzal, hogy azt hiszed, hogy a "felkapott embereken" kívül még tonnaszámra terem a csodákat művelni képes tehetséges fiatal graffitis, csak ez nincs így, ennyi. Lehet játszani a szinttel, amit elfogadhatónak tartunk, de csak egy hajszálnyit.

Visszatérve: itt a gond nem azzal van, hogy valakinek nincs pénze fizetni a festésért, hanem az előadásmóddal. Hogy ők mennyire jófejek azért, mert graffiti versenyt szerveznek, holott az ő rendezvényükre fogja az esemény a nézőket vonzani, és az ő épületüket fogják díszíteni a kész művek. És nem azt kommunikálják, hogy nincs rá forrásuk, és légyszi, és köszi, hanem azt, hogy még örülj is ennek. Szerintem (és többek szerint is) ez gáz.

Egyébként meg nem kéne ilyen feketén-fehéren látnod a dolgokat: az, hogy ebben az esetben kivetni valót látok, nem jelenti azt, amit írtál, hogy akkor ha nem fizetnek, akkor malmozni kell otthon, sőt... és úgy fogalmazol, mintha csak ilyen mindenféle keretek közé szorított, csupa elvárással tarkított lehetősége lenne valakinek graffitizni, mintha nem mehetne bárki bárhova azt festeni, amit akar...

De ettől függetlenül értelem szerűen mérlegelni kell, hogy kinek mi éri meg, vagy miért cserébe (egy légysziért, egy jó felületért, egy élményért, potenciális díjakért, pénzért) fest. A gondom ennél azzal van, hogy ez ebben a formában mindenképp az alkotók kihasználása, és a tudásuk értékének degradálása. Tudom, hogy így működik a világ, de nem tetszik.

Az Állatkerti graffiti versenyen először is nem voltak megadott színek, másrészt a téma elég általános volt ahhoz, hogy bőven elég művészi szabadságot hagyjon, harmadrészt motiváló volt a kellemes, különleges környezet, negyedrészt voltak díjak, és nem utolsó sorban kb. az elkészült művek fele nyugodtan nevezhető festékpazarlásnak, amelyek a győri (elvileg megválogatott) mezőnybe, ha tényleg némileg igényesek, nem kerülhetnének be, vagy ha mégis, akkor biztos az én fogalmaimmal vannak bajok, amikor az igényes alatt egy óvodás rajztudásnál, és/vagy nulla kannakezelési-technikánál valamivel magasabb szintet értek. De az Állatkertben nyitottak voltak eleve, nem úgy álltak hozzá, hogy márpedig ide igényes rajzok kellenek, mert mi azok vagyunk, akik... és mindez együtt így korrekt.

Pallanek Lili (törölt) 2012.06.14. 13:23:01

@annapeti: a tiéddel, ****ka meg nagyon unatkozik :)

annapeti 2012.06.14. 14:33:17

@T508: csak - szerintem - normálisan válaszoltam a feltett kérdésedre. Különben ne kérdezz, mert még vannak, akik megválaszolják... :)
A magyar graffitis kultúra nem az évenként X alkalommal megrendezett jameken meghívással festő (állandó) emberekből áll (értsd: nem kb. 15 pesti festőből), sokkal nagyobb tömeg áll az egész műfaj mögött. Csak ugye ha mindenhol meghívásos festők vannak, mégis milyen lehetősége van ennek a tömegnek, hogy megmutassa, mire képes? Sokak számára ez egy elég komoly probléma. Ezért jó pl. egy Győr (akár konkrétan egy színházas buli), ahol nevezni kell, nem meghívást elfogadni... hogy milyen keretek között, azt a nevezőnek kell mérlegelnie: vagy elfogadva így alkot, vagy nem.
Az tény, hogy sokan kerülnek be ilyen (ritka) rendezvényekre, akik semmit nem tudnak felmutatni, mert sok múlik a zsűrin is. Ha az a fontos, hogy színes legyen a felület, vagy ha kiesik pár nevező, és nincs kivel pótolni, akkor lehetőséghez jutnak a kisgyerkőcök is - elismerem, sok esetben tényleg pazarlásról van szó.
Mi lehet a megoldás arra az esetre, hogy egy színvonalas jam kerüljön megrendezésre úgy, hogy mindenki, aki tényleg tehetséges valamilyen szinten, lehetőséget kapjon?
Jamekkel, versenyekkel kapcsolatban a másik és tagadhatatlan probléma, hogy sokan művészet és érték mellőzésével festenek valamit két - három színből, a festékkel meg lelépnek, abszolút nem törekedve arra, hogy valami szépet alkossanak (erre volt példa tavaly Szolnokon is). Ez megint egy érdekes dolog: a szervező elvárja, hogy szép munkák készüljenek,de némelyek ezzel visszaélnek. Nyilván nem egy komoly rendezvény jellemzője ez, de létezik.
Még egy dolog: nem attól lesz valaki művész, hogy 5267 illegált festett, 346321 szignója van az országban. Ettől csak lesz egy kis hírneve, de jó stílusa még nem biztos, hogy származik belőle. A baj az, hogy a meghívásosok egy része nem művész, hanem mindössze egyszerű writer, aki egy ilyen - olyan stílussal van benn a körben. A másik eshetőség: haveri, baráti körben mozgó emberke. Ha már egy versenyről, jamről van szó, a közönség a szépet, a művészetet, az értéket keresi, nem a válogatás nélkül elé tálalt ilyen - olyan festményeket, amit kénytelen elfogadni a meghívásos festőktől.
Lehet valakinek problémát okoz a színház előadásmódja, nekem nem. Nyilván nekik van rá keretük, de ha még külön fizetni kellene az alkotóknak, nem gondolkodnának az egészen, eszükbe se jutott volna. Biztos velem van a baj, de nekem a pénznél sokkal nagyobb örömöt jelent, ha hallhatok, láthatok graffitis kezdeményezést, lehetőséget.
Én örülök a kezdeményezésnek, pont azért is, mert olyanok kapnak lehetőséget, akik máshol a fent leírtak miatt nem. A válogatás pedig biztosítani fogja a színvonalat - maradjunk annyiban, hogy várjuk meg a végét. Lesznek, akik ennyire kötött keretek mellett is jelentkezni fognak, jót alkotnak, és boldogan fognak hazamenni a maradék festékkel - ez volt a győri iskolafestéskor is. Szerintem ennek lehet is örülni.
Nem mindenki követi az illegális vonalat, maradjunk ennyiben. Aki van már korban és értelemben olyan szinten, hogy rájön, nem éri meg kockáztatni egy - egy festés, firkálás miatt, az nem fog ott festeni, ahol akar... neki fontos lesz egy - egy ilyen lehetőség, és nem a keretekkel fog törődni, hanem az alkalommal. De ebből most ne azt értsd, hogy aki illegálozik, az szerintem elmaradott meg ilyesmi - csak lássuk be, nem mindenki jár tilosban. Az ilyeneknek különösen jó lehetőség megmutatni, mire képesek. Különben pedig senki sem úgy kezdte, hogy egyből versenyre ment festegetni - előbb irány a körút, ugye...
Ennyi, és nincs értelme tovább ezt az egészet feszegetni. Te úgy látod, ahogy, én pedig így - hogy szerinted semmi közöm nincs a graffitihez, viszont nem magyarázom jóra a dolgokat, nem tagadom, ami és ahogyan megy és nem állítom be magamat valakinek. A posztoddal a stílusod volt a bajom, mint ahogyan az is, hogy ismeretlenül így beszélsz velem, holott nem ezt kaptad tőlem.
Mindketten harminc környékén járunk, és tudjuk, látjuk, mi megy a graffiti terén ma Magyarországon. Látjuk a hiányosságokat, a gyengeségeket; látjuk, mi a jó és mi a rossz. Mert vannak olyan dolgok, amik nem éppen korrektek, vonzók, és nem a legjárhatóbbak.

A graffitisek többnyire nem tudják elfogadni mások véleményét; azt hiszik, mindig nekik van igazuk, és ezért harcolnak s törekednek elnyomni mindenkit, aki másképp gondolkodik, mint ők. Úgy gondolkodnak, hogy övék a világ, nekik mindent lehet, és felháborodnak, ha valaki mer ellenszegülni; háborognak a törvényszigorítás miatt, lázadnak a rendőrök ellen. Menő bandába verődni, összefirkálni mindent gátlástalanul; menő az ellenszegülőknek beszólni, fenyegetőzni; irdatlanul vagány dolog a nagy semmire még nagyobb arccal büszkének lenni, mintha királyok lennének. Ez nem általánosítás, de jellemző probléma.
A graffitisek soha nem értik meg a civil embert, nincs bennük semmi tolerancia, megértés, elfogadás a környezet felé. Nem lehet értelmesen kommunikálni velük, mert mindig azt hiszik, nekik van igazuk.
Köszönöm, én nem vagyok graffitis. De ez a jó öreg hozzáállás, ami nem akar az agyakban tudatosulni: hogy ezek vagyunk, és változtatni kellene, vagy hogy másnak is lehet igaza, a Veled való beszélgetésben is nagyon jelen van. Soha nem lesz normális beszélgetés graffitis és civil között, pedig erre nagy szükség lenne, ha a graffitit tényleg jó fényben akarná feltüntetni egy - egy alkotó, hogy - mondjuk - eladhassa a munkáit, vagy folyamatos, jól fizető megrendelései legyenek. És soha nem fogja megérteni a civil lakosság se, hogy a graffiti lehet jó és hasznos is, ha a hozzáállás, a stílus nem változik.

@Pallanek Lili: köszönöm szépen, jól esik. Jó érzés, hogy nem vagyok egyedül...:)

Ha a továbbiakban is csak a személyeskedés és ez a stílus megy, akkor érdemes abbahagyni ezt az egész beszélgetést. Viszont a tényeket felesleges tagadni. A graffitisek sem tökéletesek, mint ahogyan senki sem az.

T508 · http://graff.blog.hu 2012.06.16. 00:24:57

@annapeti: Hihetetlen mennyiséget írsz arról, amit egy mondatban leírtam az előző kommentemben, hogy hibás elképzelés, és egyes helyeken te magad is engem támasztasz alá, de akkor mégegyszer, hátha ezúttal nem write-only módban működsz majd:

Valóban nagyobb tömeg áll a műfaj mögött, mint akik általában megjelenéshez jutnak, csakhogy ezek között NINCSEN, mégegyszer: NINCSEN tömegnyi olyan, akiknél csak a lehetőségen múlik, hogy fel tudjanak mutatni valamit.

Vannak olyan jamek is, ahova csak nevezni kell és nincs válogatás, vannak olyan versenyek is, ahova csak nevezni kell és nincs válogatás, lehet festeni legálfalakra, el lehet kérni falakat, de az ismert neveken kívül mégse teszi senki, aki aztán olyan nyomot hagyna, ami észreveteti az illetőt.
Ha olyan rengetegen vannak, akik minőséget produkálnának, csak a "gonosz belterjes mainstream" elnyomja őket, akkor azok hol voltak az állatkerti rendezvényről?
Tömegekről beszélsz, aztán arról, hogy sokan kerülnek be értéktelen emberek közül is a rendezvényekre... soha nem tudnak feltölteni 8-10 helyet a megannyi tehetséges fiatalból, aki csak a lehetőségre vár? Vicc...

Amúgy meg illegális vonalról itt egyedül te beszéltél, én egy szóval sem említettem, és nem is szándékoztam utalni rá, legalábbis az én fogalmaim szerint az eldugott vasúti line, a jó esetben "megtűrt" terület nem az illegálozás fogalmához tartozik, pláne hogy jön ide a körút szétküldése? Igenis van lehetőség (esetleg kis kockázattal, de hát ha ez nem tetszik, akkor ecset+vászon) gyakorolni, önszorgalomból festeni, SAJÁT ÖRÖMRE festeni mindenkinek, nem kell ezekhez semmiféle rendezvény.

Utolsó bekezdésedre inkább nem is reagálok...

Mindegy...lehet, hogy nem reagáltam mindenre az előtte lévőkből sem, ha mondatonként akarnék rámutatni a logikai hibáidra és csúsztatásaidra, holnapig itt ülnék...(és ezt hajnali fél 1-kor írom, szóval ez jelent valamit :D)

annapeti 2012.06.18. 10:07:13

@T508: röviden.
Egyrészt én vállalom, hogy másnak is lehet igaza, és nem a magam dolgait hajtogatom folyton. Ezért írtam, hogy igen, sajnos bekerülnek esetenként olyanok is egy - egy körbe, akiknek nem lenne ott helyük. Valós probléma. Az élet nem arról szól, hogy mindig nekem van igazam, s nem is arról, hogy mindig Neked. Leírtam a tapasztalataimat (amik szerinted rosszak), és ebben benne van, hogy lehet Neked is igazad. Nálad ugyanezt nem látom, csak egyfajta korlátoltságot, hogy csak Te látod jól, s minden ellenkező hülye. Bocs, hogy ezt így leírom, de ez a tapasztalatom.
Nem tömegekről írtam, hanem emberekről, akik ugyanúgy tudhatnak. Ezek szerint csak a régi festők a festők, ma már nincsenek tehetséges kezdők? Nem állíthatod, de kb. ez jön le a szövegből.
Több lehetőségük lenne, ha nem csak olyan jamek, versenyek lennének postolva, amik meghívásosok, hanem nevezésesek. Rengeteg ilyen lesz az országban, posztot itt nem sokat olvastam.
Állatkert: mert Budapest. És ez már sokaknak korlátot jelent.
Vannak, akik mernek és mennek kilincselni, de mivel sokak a rongálásban élik meg a graffitit, ezért nehéz eladni a munkájukat, kevés a nyitott ember. S ehhez a nyitottsághoz kellene az, hogy egy - egy verseny, jam tényleg tehetséges emberek munkáit mutassa, nekik adjanak lehetőséget. Mert vannak haveri festők, akiknek a munkája nem éppen azt mutatja, hogy a graffiti lehet művészet is.
Legál falakról beszélsz - Filatorigát? Mert kb. ennyi. Ott meg ha lefedsz bárkit is, terror van. Ennyit a kibontakozásról.
Gyárak, linék: illegális. Nem mindenki kockáztat, és akinek van esze és szeretne valamit elérni (ma kezdők), nem az illegalitásban próbálnak hírnevet szerezni maguknak. Rendőr bácsi, rendőr néni itt is büntet, hiába elfogadott vagy megtűrt. Aki szeretne jutni valamire, nem így próbálkozik.
Te írtad: "mintha nem mehetne bárki bárhova azt festeni, amit akar... ". Ebben bőven benne van az illegalitás. Nem én szedtem, Te írtad.
Nyilván csak nekem vannak "logikai hibáim, csúsztatásaim"... de hidd el, Te sem vagy tökéletes. Még akkor sem, ha mindig a másik a hülye, mindent ő lát rosszul. Nincs mindig igazad Neked sem - van, aki belátja, és van, aki nem. Erről szól az alázat.
Utolsó bejegyzésemért bocsánat, nem általánosíthatok. Ugyanakkor a hozzáállás - kérdés Veled kapcsolatban is bejött, tehát abszolút nem alaptalan - csak hát vagy belátod, vagy nem. Én leírom a tapasztalataimat, Te meg engem támadsz. Itt van egy hatalmas különbség. Én nem a torkodnak ugrottam szerintem, a stílusod zavart leginkább.
További szép napot!

T508 · http://graff.blog.hu 2012.06.18. 12:25:10

@annapeti: Másnak is lehet igaza, ha olyan érvekkel tudja alátámasztani, amikben nem látok élből gubancot, akkor beismerem.

A gond az, hogy ha nem akarod, akkor nem fogod megérteni, hogy egy dolog az optimális elmélet, amit te hajtogatsz, és más dolog a valóság.

Egy valóban kezdő graffes munkáiról évekig lejön első ránézésre, hogy kezdő, nagyon kezdő. Ha te ezt nem látod, akkor a hiba benned van. Vagyis nem hiba persze, csak ha nem értesz hozzá, akkor nem értem, mire fel érvelgetsz.
Nem azt mondom, hogy csak a régi festők a jó festők, mert régi az, aki már 15-20 éve nyomja a dolgot, hanem azt mondom, hogy az, hogy valaki bármi értékelhetőt felmutasson, 5-6 évnél kezdődik általában. Viszont aki ennyi energiát ölt már bele, azt nem nevezném kezdőnek sem.

És abban meg pláne biztos vagyok, hogy aki 5-6 év alatt észrevehetővé fejlődik, az nem évi 1-2 nevezéses rendezvényen festett. Amit írsz, hogy manapság a rendezvények a megfelelő gyakorlóhelyek a full kezdőknek, egyszerűen röhejes, te sem gondolhatod komolyan. A graffiti az, ami, lehet valamennyire konszolidálni, de teljesen úgysem.

És ha már itt tartunk: a győri versenykiírásban implikálva van, hogy nem kezdők nevezéseit várják. Mert lehet, hogy ők nem tudják, lehet, hogy te nem szeretnéd elhinni, én viszont tudom, hogy tényleg kezdő nem fog "igényes" pályamunkát benyújtani. És igazuk is van: nem egy ilyen helyen kell megtanulni normális vonalakat húzni, egy verseny nem gyakorlóterep. Viszont a profibbakkal szemben ezek a feltételek megalázóak. Azt nem írtam, hogy nem fogja senki elfogadni őket, lehet megalázkodni, hagyni kihasználni magadat, én annyit írtam, hogy ez rossz.

Még pár szót a lehetőségekről: kilincselni falért valóban szar ügy, de aki fel tud mutatni valamit, tehát visz referencia-anyagot, az meg tudja győzni azt, aki nem elvből elítélve, sötéthülyén áll a dologhoz, utóbbiakkal meg úgysincs értelme foglalkozni, lehet akárhány jam igényes festőkkel. Azt meg ne rójuk már fel senkinek, hogy nem akarja, hogy kezdők a falán kísérletezzenek.

Csapták már rám is a telefont, amikor kimondtam a graffiti szót, ezt el kell viselni.
(és egyébként még sorolhatnám a saját példákat minden szempontra...)

Az van, hogy aki graffitizni akar, annak bizony a legalitás-illegalitás határvonalán kell - nem egyensúlyozni, hanem egyikből a másikba kacsázni, vagy ha úgy tetszik, morálisan rugalmasan kezelni a "törvényen kívüliséget", és vállalni egy - tényleg minimális - veszélyt, de ez kezdőként elkerülhetetlen ebben a műfajban.

Ja, mégvalami: ha Bp messze van egyeseknek, akkor Mucsajröcsögén (vagy akárhol), ahol a büdös életben nincs rendezvény, hogy fog valaki grefitis karrierbe kezdeni?

annapeti 2012.06.19. 11:54:38

@T508: köszönöm, hogy időt szakítasz a kommentekre. A helyzet az, hogy részemről a vitát befejeztem, mert nem tudunk értelmesen beszélgetni. Másként látjuk a dolgokat, nyilván Te mást tapasztalsz, tapasztaltál meg, mint én, de a lenézés, az "én vagyok valaki", és hogy csak az egyiknek van igaza, "csak egy maradhat", nagyon átüt.
Elismerem, hogy jó cuccokat csinálsz, de ez akkor sem jogosít fel senkit sem arra, hogy lekezelje a másikat, és kérdőre vonja annak életét, múltját, tapasztalatát. Én nem így álltam hozzád szerintem.
Maradjunk annyiban, hogy megköszönném, ha felraknál egy posztot az elkészült cuccokról a színház kapcsán - bár nem várom el. S ezek után természetesen nem is kérdezem meg Tőled, hogy csak festékért vállalnál - e portrét vagy egyéb festést az országos programunkban, pedig ebben minden ember számít.
További minden jót, béke!

T508 · http://graff.blog.hu 2012.06.19. 13:14:48

@annapeti: Hát persze, be lehet ilyen sértődős-attitűddel is fejezni a vitát, egyáltalán nem reagálva semmire, amit írtam, pedig őszintén kíváncsi lettem volna, hogy komolyan gondolod-e, hogy jameken, versenyeken kellene a kezdőknek nulláról kezdve gyakorolniuk-fejlődniük :-D

Egyébként teljesen el vagy tévedve, itt szó sincs arról, hogy én mit és hogy csinálok. Azt, hogy én ezen az alapon beszélek úgy ahogy, csak te látod bele (mondhatni megtisztelő), de fogalmad sincs, hogy én hogy gondolkodom a saját cuccaimról.

Arról nem is beszélve, hogy ha azt gondolod, hogy én mindig mindent csak pénzért festek, az egy külön vicc :-D

annapeti 2012.06.22. 14:11:40

@T508: "Okos enged, szamár szenved" - ez helyénvaló a mindennapi életben. Nincs értelme olyan emberrel beszélgetni, aki minden szavadat kiforgatja, minden mondatodba teljesen mást magyaráz bele, és totális mértékben félreérti, amit írsz, gondolsz. Emellett pedig jogtalanul lenéz, és úgy beszél Veled, mint egy utolsó ronggyal.
Ha Neked egy ilyen beszélgetésből kiszállni sértődöttség, az a Te bajod. Vagy belátod, hogy ennek így nincs értelme (teljesen felesleges ilyen hozzáállás mellett beszélgetni próbálni), vagy nem. Én mindenesetre nem akarok társ lenni abban, hogy hatalmi vágyadat kiéld rajtam, "ellenszegülőn". Inkább kivonulok alázatosan ebből az egészből, mint hogy hosszú hetekig itt vitázzak Veled olyan dolgokról, amikről teljes mértékben felesleges, mivel - szerinted - én úgy sem értek a témához.
Keress magadnak mást, akit piszkálhatsz. Vagy megtanulsz normálisan, tisztelettel beszélni az emberekkel, vagy maradsz az, aki eddig. Én így nem kívánok Veled társalogni. Még akkor sem, ha agyatlanított marharépa módjára sértődöttségnek fogod fel, hogy nem szeretnék lesüllyedni egy bizonyos szintre.
Szevasz!

T508 · http://graff.blog.hu 2012.06.22. 19:11:36

@annapeti: Mellébeszélés... mondjuk tőled annyira nem is csodálkozom ezen...

ryryry 2012.07.03. 21:52:38

Lehetőséget biztosítani legális alkotásra: Az adott felületet az arra jogosult személy felajánlja a graffitisek számára, hogy szabadon alkothassanak. A graffitis nem kap ellenszolgáltatást de szabadon alkothat.

Ingyen dolgoztatni: Az adott felületre a kiválasztott személy a megadott szót a megadott színekkel és egyéb korlátozásokkal megcsináltatja a grafitisekkel, majd az elkészült művet később felhasználja. A graffitis nem kap ellenszolgáltatást a feladat elvégzéséért.

Jam: Különböző kikötések alapján készült műveket a hozzáértő zsűri elbírálja és a legjobbak jutalomban részesülnek. VAGY: Mindenki fest amit akar, nincsenek korlátozások és jutalom sem, de a résztvevők azt csinálják amit szeretnek.

Roxána84 2012.09.13. 12:24:08

Ma találtam egy tök jó pályázatot graffitihez, mobilvécék falaira kell terveket készíteni, a legjobbak pedig meg is valósulnak. Tuti küldök be munkát! Hallottatok ti is erről? Ki jelentkezik még? www.facebook.com/wcterkep/app_286725344767012
süti beállítások módosítása