HTML

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

     Kapcsolat: graffblog@gmail.com

ajánló (18) amerika (11) anglia (21) aukció (3) ausztrália (10) ausztria (1) automata (1) balaton (1) banksy (13) bázis (5) belton (3) beszámoló (1) bevezető (1) bíróság (10) biztonság (2) biztonsági őr (2) blackbook (8) blog (1) bombing (7) bombing scene (1) börtön (15) botrány (1) budapest (5) buff (7) büntetés (20) bűntett (5) can2 (1) cap (4) case (1) cope2 (1) dare (1) destroy (1) diszperzit (1) dizájn (20) dokumentum (3) enyhítés (5) értelmezés (8) ezmiez (19) fájlmegosztás (1) fatcap (1) fejtágító (22) felhívás (9) feminizmus (2) festékbolt (1) festékszóró (22) fidesz (1) filatorigát (2) filc (13) film (27) flickr (2) foto (2) fotorealisztikus (4) francia (1) galéria (28) graffiti (27) gunter (1) gyár (2) gyilkosság (3) gyűjtemény (11) hellókarácsony (2) helyreigazítás (1) hír (4) hogyan (1) holland (1) indonézia (1) interjú (12) iphone (1) írország (1) japán (2) játék (2) kalifornia (6) kanna (17) kár (6) kastély (1) képfeltöltés (1) képmegosztó (1) kérdés (3) kézletörés (7) kiállítás (17) koncert (1) könyv (12) körút (4) következmény (1) külföldi (55) lány (2) legálfal (22) lush (1) luxus (3) maclaim (1) madc (2) magazin (5) magyar (30) média (2) meghívott (9) metró (8) millenáris (2) módosítás (4) molotow marker (2) montana (2) művészet (47) németország (6) nemwow (1) nevezés (18) new york (8) nicholas ganz (2) oldschool (15) online (2) paint club (2) pályázat (1) párizs (1) pdf (2) petíció (1) poén (20) populizmus (1) reklám (13) rendőrség (11) revok (4) rip (3) roa (1) robbo (4) röhej (2) rongálás (30) rusk (1) sachs (1) scribe (1) seen (3) siófok (2) sofles (1) spanyol (1) street (15) streetfiles (1) street art (22) süti (1) svájc (3) svéd (1) szabálysértés (6) szánalmas (8) szavak (5) szigorítás (4) színezés (14) szingapúr (1) szótár (1) szubkultúra (27) tagek (13) tagelés (14) tanulás (2) tárgyalás (4) teszt (2) tetoválás (1) the seventh letter (7) tisztítás (9) toast (1) történelem (1) utah ether (1) utazás (3) utca (1) utcai banda (4) vandalizmus (5) vászon (1) vázlat (15) verseny (27) vonat (14) weboldal (7) wow (5) zene (9) zephyr (1)  

Köszönjük szépen

2008.09.21. 00:52 :: T508

Úgy tűnik, a pénteki egész napos hírverés ellenére sem eléggé egyértelmű mindenkinek, hogy hova is lehet festeni, méghozzá pont azoknak nem, akiknek a leginkább tudniuk kellene róla.

Esett, hogy két fiatalember arra az elhatározásra jutott, hogy miután pénteken hatalmas csinnadratta közepette átadták az Etele és Köztársaság téri metróépítkezéseket körbefutó paravánokat legálfalnak, el is mennek másnap, a maguk részéről is felavatni az új felületeket.

Mivel a Köztársaság tér útbaesett mindkettejüknek, abban állapodtak meg, hogy azt a falat választják. Ki is mentek a helyszínre, ám a biztonság kedvéért előbb mégiscsak utánnaérdeklődtek az ottani őrnél a falak legális mivoltának.

"Oda is mentünk, de az első biztonsági őr semmmit sem tudott, a másiknak meg sokadszori keresés után szintén fogalma se volt."

Ez nem valami bíztató állapot, így inkább úgy döntöttek, hogy biztos, ami biztos, keresztülutazzák a várost, csak azért, hogy 100%-ig legális falakon önkifejezhessenek. (Nem mintha a Köztársaság téri nem lenne az, csak potenciálisan kekeckedő biztonságiakkal a hátad mögött nem annyira felhőtlen a festésélmény) De mivel tegnap az Etele téren volt a "nyitóbuli", ott festettek egész nap többen is, biztos nem lesz kérdés, hogy azok a farostlemez lapok azóta legálisan festhető felületek.
Azért nem akarták szó nélkül ott sem elkezdeni, az ottani biztonságihoz is kérdést intéztek, a válasz viszont még meglepőbb volt, mint amire számítani lehetett:

"Na ez is azt mondja, hogy nem lehet, ha elkezdjük, elvisznek minket a rendőrök, és hozzunk a Demszkytől aláírt engedélyt!"

Véletlenül nem jogos elvárás-e, hogy hamár felajánlanak pár ramaty minőségű "falat", legalább azok tudjanak arról, hogy oda lehet festeni, akik ott pont a rend fenntartásért felelnek, és ne ilyen röhejes ötletekkel álljanak elő feltétel gyanánt? Tudom, pár nap, és kialakul a dolog, megtudja az a körülbelül 4 darab ember is, hogy mi az ábra, akiknek képtelenek voltak szólni, de akkoris, ez felháborító. Az meg már csak költői kérdés, hogy miért kell úgy éreznie az embernek, hogy ilyen nevetséges helyzetet is csak ez az ország képes produkálni?

21 komment

Címkék: magyar metró szánalmas biztonsági őr legálfal

A bejegyzés trackback címe:

https://graff.blog.hu/api/trackback/id/tr80673671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T508 · http://graff.blog.hu 2008.09.21. 13:38:52

Kedves "Anyád!" Ennyire primitív kommentet nem tudok tolerálni sajnos, hozzászólása ezért moderálásra került. Megértését köszönöm.

whiteCat 2008.09.21. 13:42:42

mert, ilyen nevetséges helyzetet is csak ez az ország képes produkálni!!

Gee 2008.09.21. 14:08:30

Szerintem ez a fal se kéne. Fessetek a szobátok vagy a házatok falára vagy rokonaitok, barátaitok házára, szobájuk falára, kocsijára...

Vagy maradhatnának ilyen falak, de fizetni kéne a felületért, annak aki fest rá és persze nyilvántartásba venni.

Ha valahol pucolni kell, ahol nem engedélyezett ingyen menjetek oda és takarítsátok le.

Vagy pedig vessetek ki rátok különadót, amiben a rongálás miatt költségek és hasonló terheket fizetettek meg veletek.

Persze tudom hogy nektek az a bajotok hogy nem csinálhattok azt amit akartok felelőség vállalás nélkül, és hogy nektek jogaitok vannak... azt felejtitek el hogy nem csak emberi jogok, hanem emberi kötelességek is vannak.

Szerintem aki a kötelességeit sem vállalja, az nem érdemli meg a jogait sem.

Én ezt rosszindulat nélkül mondom, nem haragszom senkire, de nem tetszik a város így össze b*szv* (már elnézést).

Tényleg vannak szép graffitik, tényleg vannak helyek ahol akár is elférnének, de akkor szelektálni kéne. Azt meg nem lehet. Pl. a tegek az összes úgy ahogy van, felesleges és ocsmány és teljesen öncélú.

Igazából a graffek is elég öncélúak, bár esztétikailag lehetnek szépek is akár, ritkán valódi mondanivalójuk, emiatt inkább csak egy nagyon kis százalékát lehet "street art"-nak nevezni. A 80-90% pedig felesleges és ronda. Jó lenne ha fordított lenne az arány, ha lenne üzenetük, stb... Kicsit hasonló a Kétfarkú Kutyapárt, annak is vannak veszélyes húzásai (KRESZ táblákat átmatricázni közúti balesetet is okozhat), de tartalmas. Ráadásul jogos fikázásai vannak (többségében).

De a grafek alapvetően nem ilyenek, és ennek kísérői a tegek meg pláne nem.

Szerintem spray helyett fogjatok ecsetet, fal helyett pedig vászonra fessetek. Olcsóbb, biztonságosabb érzés és mindenki boldogabb lenne ha a jól sikerült műveket saját döntése által tekintené meg egy galériában, kiállításon.

Na, kissé elkalandoztam, de remélem érthető vagyok, nem bántanék én senkit emiatt. Pénz bírság és kötelező közmunka (takarítás) a maximum amit kivetnék. A visszaesőkből pedig a végére nagyszerű graffiti eltávolítók lesznek, és bejegyeztetném mint OKJ-s szakma. Rablóból pandúr. Na jó, ez most csak vicc volt.

Naked Lunch 2008.09.21. 14:37:53

Geee: "Szerintem ez a fal se kéne. Fessetek a szobátok vagy a házatok falára vagy rokonaitok, barátaitok házára, szobájuk falára, kocsijára..."

Maximálisn egyetértek veled. Érstük már meg, hogy a graffiti nem művészi önkifejezés, hanem a magántulajdon rongálása, egyszerű bűnözés. Én nem szeretném ha a k..a sok pénzért vett társasházi lakásunk házfalát valaki összefirkálná. Ha elkapok egy ilyen "művészt", a helyben eltöröm úgy a kezét, hogy többet használni nem tudja. Miért nem lehet helyretenni a dolgokat, és hatékonyan védeni a magántulajdont?

LonsdaleMan · http://british-outlet.hu 2008.09.21. 14:49:01

Nem jól fogod fel:)
A graffitizés egyik lényege szerintem, hogy van benne adrenalin. Az illegalitás, a folyamatosan fennálló lebukásveszély. Ettől érdekesebb, izgalmasabb tilosban járni, illetve festeni.
Csak ugye ott van a másik oldal, a felelősségre vonás, pénzbírság, rendőrök, stb.
Itt meg kérem az álom szitu esete forog fenn.
Illegalitás következmények nélkül. Olyan mint pléjsztésönön gétéázni egyet. Odamész, megkérdezed, megtiltják, elmész onnan, majd visszaosonsz, és azon izgulva, észrevesznek-e, fújsz. Ha meg valaki lebuktat, akkor nincs para, mert szabad. Kell ennél jobb élménypark? :)
Viccet félretéve, egyébként nekem nincs bajom a témával, csak tényleg legyen korrekt, és kúltúrált, és csak a megfelelő helyeken. A 12 éves kis k**g tegelőket, akik össz-vissza firkálják a várost, egy kéztörés kiséretében elvinném egy fél éves átnevelő táborba... mondjuk a Petőfi laktanyába, dísz vigyázállást tanulni:))

sophie 2008.09.21. 15:24:07

én azt javasolnám, hogy banksy mintára valaki fújjon ilyen "legal graffiti area" stencileket üres falakra, ha elég jól csinálják meg a sablont, címerrel, törvényparagrafussal, még a helyi rendőrkapitányságon se fogják tudni hogy nem eredeti. Angliában megtörtént eset, és ne mondjátok hogy nálunk okosabbak a rendőrök :)

cbc.heteml.jp/tank/img/FILE0121.jpg
farm2.static.flickr.com/1327/600181457_70162c4b08.jpg?v=0

MP33PORTAL · http://downlinkz.com 2008.09.21. 15:51:43

MERTEM REMÉLNI HOGY A GRAFITI CÍMSZAVÚ BLOG ALATT NEM EGY ALAP SABLONOS BLOGOT TALÁLOK. :)

Kangörény 2008.09.21. 16:22:15

Sajnos nem tudok együttérezni egyetlen graffitissel sem. Ezért néha kezdem jogosnak érezni a szemet szemért elvet. Ilyen legális falat meg egyáltalán nem kéne csinálni.

Raul 2008.09.21. 16:52:48

Most akkor "fessenek oda ahol megengedik,de olyan se legyen".Ez nem művészet?Kérem fellapozni a lexikonokat és megnézni mi is az a művészet.Aztán majd utána egy kis átgondoltság mellett és előítélet mentesen leírni a véleményünket.Akinek ez nem megy addig nem veszem komolyan a véleményét.Ebben a cikkben épp a legális graffitiről van szó.Ettől függetlenül megemlíthető,hogy mi nem tetszik,de ha már kommentet ír az ember,akkor kicsit körültekintőbben tegye.A szorosan vett témához írjunk véleményt ne a dühünket próbáljuk itt kiadni,mert vicc ami itt megy.Bár ezt is feleslegesen írom le,mert biztosan nem lesz foganatja.

CsegeJani · http://pavadzsihad.blog.hu/ 2008.09.22. 21:48:16

Én komolyan lassan azt az arcot kezdem sajnálni aki ezt a blogot szerkeszti...mert szerintem lelkiismeretesen nyomja, jó nyilván ő is graffitis de akkor legalább csinálja, részemről respect
De az, hogy ilyen mértéktelenül primitív emberek vannak, csak hogy mondjuk GEE említsem...azt nagyon sajnálom,de tényleg
Gee részvétem, hogy nincs agyad, valószínűleg most születtél először újjá mint ember, minden bizonnyal előző életedben, valami jelentéktelen kártevő féreg lehettél csak, aki élete nagy részében hasznos növények életét tetted tönkre...és ugye, mint tudjuk karmánk tovább kísér életünk során amíg hibáinkat meg nem oldjuk magunk..szóval sok sikert minden primitív nyomottnak, aki ahelyett hogy inkább kiverné (azt hogy dugna azt nem mondom, mert nyilván való, hogy ilyenekkel még a nők sem állnak szóba:) inkább ide ontja a szemetét...

yoghürt · http://flickr.com/photos/yoghurt/ 2008.09.26. 17:31:42

jelentem e hét kedden már minden para nélkül lehetett festeni az Etelén. nem is csak mi voltunk hanem velünk egyszerre még két arc. nem ismertem őket is el is felejtettem mit sikerült kibetűzni...
csak a járókelők szólogattak be néha, jót is rosszat is. (több jót)

T508 · http://graff.blog.hu 2008.09.26. 19:34:41

Ez örömteli, már én is kaptam olyan infót (bkv belső), mely szerint szóltak az őröknek:)

Gee 2008.10.04. 16:40:32

Én azt hiszem elég kulturált voltam és nem személyeskedtem. CsegeJani szerintem meg veled nem kóser valami, kissé beteges a reakciód. Azt meg sem említem egy darab érvet nem találok a kommentedben, dehát aki csak anyázni tud attól ilyet nem is várok el. Ha az előző hsz-emmel (ezek szerint) megsértettelek, azt csak sajnálni tudom. Téged is sajnállak.

Raul 2008.10.04. 19:32:10

Gee..."Vagy maradhatnának ilyen falak, de fizetni kéne a felületért, annak aki fest rá és persze nyilvántartásba venni."-> amikor ezen gondolkoztál,akkor valami fasiszta film inspirált?

"Ha valahol pucolni kell, ahol nem engedélyezett ingyen menjetek oda és takarítsátok le."->ez tényleg vicces...elképzelem ahogy vonul a sok graffitis tisztítószerekkel, csak mert te szt szeretnéd.

"Vagy pedig vessetek ki rátok különadót, amiben a rongálás miatt költségek és hasonló terheket fizetettek meg veletek."->visítva röhögök :D
A Torgyán Józsin is túlteszel.Bocsi ha személyeskedő voltam.

Gee 2008.10.05. 11:07:31

Raul: Torgyán József jó arc. :D

Raul 2008.10.07. 16:59:40

Aha...jó arcon kéne rúgni.

1@1.1 2008.10.14. 19:55:52

és hihetetlen mennyire tükrözik a kommentek az írójuk inteligenciáját

bár ez a kéztöréses dolog, komolyan megilyyeszt

Budapest Bérlet 2008.10.31. 12:44:22

naked launch..
lehet hogy aki a házadat épp festi kétszer akkora mint te, és lehet hogy kise mernél nézni az ablakon :D
de gondolom megváltod a világot.. akkor menj a bankrablókhoz, és verd meg őket, mert a bankban lévő pénz nem az ővék, mégis el akarják tulajdonitani

marzso82 2009.01.04. 11:09:37

Lehet kicsit megkésve de reagálok én is ide, ugyanis én voltam az egyik akinek "nem volt szabad festeni".
Megérértem Gee reakcióját, bár ezek a kéz eltörtős dolgog kicsit kemények, de mint graffitis én se értek egyet mindennel. Nekem se feltétlenül jön be mikor szét van írva mondjuk a kőrút, újonnan festett házak össze vannak tegelve.

Butaság szerintem hogy fizessek külön adót, mivel én fizetek adót, és azért megyek oda mert LEGÁLISAN akarok festeni, nem akarok éjjel visszaosonni, meg összefirkálni a családi házakat. Ha van gyereke valakinek elvárhatja hogy az adójáért építsenek játszóteret, ha kocsid van legyenek jók az utak. Én miért nem várhatnám el az adóméért, hogy legyen pár fal ahova free festeni?????
Ebben az etele téri dologban igazából az volt a felháborító, hogy beharangozzák, média, főpolgármester, BKV mindneki ott van, festeni is a srácok, de mikor visszamenne valaki, akkor senkinek fogalma sincs. Ha nem akarja a vezetés hogy legyen legálfal ne járassa a hülyét az emberrel.

BREKI 2010.02.20. 19:26:28

@Naked Lunch:

"Én nem szeretném ha a k..a sok pénzért vett társasházi lakásunk házfalát valaki összefirkálná."

Lehet, hogy sokan azt sem szerették volna, hogy k...sok pénzű társasházi lakás épüljön oda, de hát épült!
Fogadd el az élet már csak ilyen!

SvEn_95 2010.07.25. 20:03:18

meg hogy Torgyan Jozsef jo arc....pffff.beszarok ettol a kommenttolxD
süti beállítások módosítása