HTML

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

     Kapcsolat: graffblog@gmail.com

ajánló (18) amerika (11) anglia (21) aukció (3) ausztrália (10) ausztria (1) automata (1) balaton (1) banksy (13) bázis (5) belton (3) beszámoló (1) bevezető (1) bíróság (10) biztonság (2) biztonsági őr (2) blackbook (8) blog (1) bombing (7) bombing scene (1) börtön (15) botrány (1) budapest (5) buff (7) büntetés (20) bűntett (5) can2 (1) cap (4) case (1) cope2 (1) dare (1) destroy (1) diszperzit (1) dizájn (20) dokumentum (3) enyhítés (5) értelmezés (8) ezmiez (19) fájlmegosztás (1) fatcap (1) fejtágító (22) felhívás (9) feminizmus (2) festékbolt (1) festékszóró (22) fidesz (1) filatorigát (2) filc (13) film (27) flickr (2) foto (2) fotorealisztikus (4) francia (1) galéria (28) graffiti (27) gunter (1) gyár (2) gyilkosság (3) gyűjtemény (11) hellókarácsony (2) helyreigazítás (1) hír (4) hogyan (1) holland (1) indonézia (1) interjú (12) iphone (1) írország (1) japán (2) játék (2) kalifornia (6) kanna (17) kár (6) kastély (1) képfeltöltés (1) képmegosztó (1) kérdés (3) kézletörés (7) kiállítás (17) koncert (1) könyv (12) körút (4) következmény (1) külföldi (55) lány (2) legálfal (22) lush (1) luxus (3) maclaim (1) madc (2) magazin (5) magyar (30) média (2) meghívott (9) metró (8) millenáris (2) módosítás (4) molotow marker (2) montana (2) művészet (47) németország (6) nemwow (1) nevezés (18) new york (8) nicholas ganz (2) oldschool (15) online (2) paint club (2) pályázat (1) párizs (1) pdf (2) petíció (1) poén (20) populizmus (1) reklám (13) rendőrség (11) revok (4) rip (3) roa (1) robbo (4) röhej (2) rongálás (30) rusk (1) sachs (1) scribe (1) seen (3) siófok (2) sofles (1) spanyol (1) street (15) streetfiles (1) street art (22) süti (1) svájc (3) svéd (1) szabálysértés (6) szánalmas (8) szavak (5) szigorítás (4) színezés (14) szingapúr (1) szótár (1) szubkultúra (27) tagek (13) tagelés (14) tanulás (2) tárgyalás (4) teszt (2) tetoválás (1) the seventh letter (7) tisztítás (9) toast (1) történelem (1) utah ether (1) utazás (3) utca (1) utcai banda (4) vandalizmus (5) vászon (1) vázlat (15) verseny (27) vonat (14) weboldal (7) wow (5) zene (9) zephyr (1)  

Interjú - Eklips (The Seventh Letter, AWR, MSK)

2010.09.13. 06:41 :: _UnderCover_

Egy e-maillel kezdődött, ami a blog levelesládájába érkezett. Eklips barátságos szavakkal köszönte meg benne tavalyi, Szász Endréről írt cikkünket, amiben őt is megemlítjük.
Az interjú felkérést azonnal elfogadta. ("-Természetesen, egy magyarnak bármit!")
Meglepetésünkre rekord gyorsasággal válaszolt levélben feltett kérdéseinkre, bár azon a hétvégén új időszakos kiállításra készültek a Known Galleryben, és Frank151 a Seventh Letter-ről írt könyvének a bemutatója volt Norm tetoválóstúdiójában.

így jött létre az interjú a Los Angeles-i graffiti színtér ikonikus alakjával, aki nem is annyira rajzaival írta be magát a történelembe, mint inkább tetteivel. Eklips - afféle hadvezérként- erős kézzel vezette az általa alapított AWR (Angels Will Rise) és MSK (Mad Society Kings) csapatokat. Olyan tehetségeket köszönhetünk neki, mint Revok, Saber, Reyes, Rime, Pose, Witness, Augor, Ewok és még sorolhatnánk. Mióta létrehozta a The Seventh Letter-t, minden energiáját arra fordítja, hogy embereinek minél több lehetőséget biztosítson művészetük bemutatására.

Az egykori graffitis ma sikeres üzletember, galéria tulajdonos és rendezvényszervező.
Ja, és ha nem említettem volna eddig: félig magyar.

Interjú a hajtás után.


Mutatkozz be kérlek, azok kedvéért, akik nem ismernek.
Mit érdemes tudni rólad dióhéjban?

Eklips: A nevem Casey Zoltan a.k.a Eklips One, az AWR és az MSK alapítója; úgy is, mint a Seventh Letter vezére; úgy is, mint a Known Gallery főnöke, továbbá Savannah édesapja...



Te már Amerikában születtél? Hogy kerültek a szüleid az Államokba?
Eklips: Igen, én Santa Monicában születtem, Kaliforniában. Apám Amerikába disszidált, miután harcolt az ’56-os forradalomban. Édesanyámmal Kanadában találkoztak, és később költöztek Los Angelesbe.

Gyerekkorodban cikiztek valaha is a neved vagy a nemzetiséged miatt?
Eklips: Soha. Amikor Németországban éltem, megpróbáltak cikizni a magyarságom miatt, de sohasem durvult el a helyzet.

Mit gondolnak általában az amerikaiak a magyarokról?

Eklips: Az átlag amerikai nem sokat tud Magyarországról vagy a magyarokról.

A keresztapád a híres magyar festő, Szász Endre, aki egy ideig Los Angeles-ben élt. Milyen volt vele a kapcsolatod?
Eklips: Szász Endre a legjobb barátom volt gyerekkoromban. Nagyon szerettem és borzasztóan hiányzik. Szasz (ahogy én neveztem) és a felesége, Lula nagyon jók voltak hozzám. Úgy bántak velem, mint fiukkal, de megkötések nélkül. Ha velük voltam, mindent megúsztam.  Szasz imádta, ha vad és örült dolgokat csináltam, teljesen kifeküdt tőle. 

Hogyan inspirált téged Szász Endre?
Eklips: Mindig lenyűgözve figyeltem, ahogy azokat a gyönyörű  alkotásokat létrehozta, különösen a hatalmas porcelán csempék tetszettek. Az egyik leglazább cucc  a medencéje volt, ugyanis kifestette. Durván ijesztő volt, ha éjszaka nézted, de a szó jó értelemében véve.
Általában anyám meg én szereztük be Szasz-nak a festéshez szükséges kellékeket. Szerintem ilyenkor láttam életemben először festékszóró kannát. Szasz rengetegszer használt Krylon-t és lakkfilceket is.

Valami konkrét emlék ami hozzá kapcsolódik, és  szívesen megosztanád?
Eklips: Remek emlékeim vannak a Hollóházán együtt töltött időkről. Ez azután volt, hogy ő visszaköltözött Magyarországra.

Mikor találkoztál először graffitivel?
Eklips: Először breaktáncos napjaimban találkoztam a graffitivel, amikor 1984-85-ben Németországban éltem, de én magam nem fújtam 1986-ig.

Emlékszel első graffiti festésedre?
Eklips: Hogy őszinte legyek, nem.

"Angels96" - Eklips a Motor Yardban, Los Angeles 1996

Milyen volt a Los Angeles-i graffiti színtér, amikor belekerültél? A firkászok különböző csoportokból ismerték egymást személyesen, vagy csak a rajzokon keresztül?
Eklips: Az LA graffiti remek volt a nyolcvanas évek közepén és a kilencvenes évek elején. Rengeteg ember csinált minőségi cuccokat és a szcéna emelkedőben volt. A nyolcanas évek közepén, mikor kezdtem, még nem beszélhetünk igazán graffitiről, de a kilencvenesekben mindenképpen. Számtalan barátot és ellenséget szereztem magamnak, mondjuk inkább barátokat, fiúkat és lányokat egyaránt.

Jellemző volt az erőszak, ellenségeskedés a csapatok között?
Eklips: Az erőszak mindig jelen volt a graffitiben, leginkább a Los Angeles-i banda-mentalitás miatt. Persze ez nem csak a graffitit hatja át, hanem mindent Los Angelesben.

Volt tanítód, aki megtanította az alapokat és figyelt rád eleinte?
Eklips: Volt jó néhány, leginkább öregebb arcok a KSN (Kings Stop at Nothing) csoportból. Egy háztömbnyire laktak tőlem, szóval mindig velük pörögtem amíg fiatalabb voltam.

Az általad alapított csoportok (AWR, MSK) híresek arról, hogy tagjai a legtehetségesebb firkászok közül kerülnek ki. Általában te kutattad fel az újakat vagy te hagytad jóvá a tagfelvételeketet? Mondtál valakinek valaha ”nem”-et (vagy ”még nem”-et?)
Eklips: A válaszom ”igen” az összes kérdésre ezek közül.

Mi volt a koncepciód, amikor a két csoportot összeolvasztottad a ”The Seventh Letter”-be?
Eklips: A The Seventh Letter nem erről szól. Ez egy gyakori helytelen értelmezés. A The Seventh Letter egy ruházati cég és egy alkotói közösség. A mi céges identitásunk, nem egy graffiti crew.



Tudom, hogy mindenki ezt kérdezi: honnan jött a Seventh Letter neve?
(”a hetedik betű”)

Eklips: Az angol ábécé hetedik betűje a G. Ez a betű sok mindent jelenthet. Mindenkinek mást. Másrészt szeretem a számokat, különösen a hetest. Ez számomra egy pozitív szám. Mondthatnék még további okokat is, de szeretném, ha inkább mindenki kitalálná a saját értelmezését...

A Seventh Letter azóta nemzetközivé vált (Roid, Gary és Aroe angolok).
Hogyan tartod a kapcsolatot a tagokkal?

Eklips: A TSL egy család. Egyfolytában beszélünk egymással. Az internet rengeteget segít a kommunikációban, fényképek és ötletek megosztásában, stb.

Nehezebb egy ekkora csoportot irányítani?
Eklips: Mind felnőtt emberek vagyunk, úgyhogy többnyire mindenki ellátja magát.

Az MSK crew 2009-ben

A tagok folyamatosan utaznak, hogy különböző show-kon lépjenek fel.
Velük tartasz néha?

Eklips: Persze, folyamatosan. Holnap indulok Kanadába Revok-kal, Norm-mal, Push-sal és Pose-zal. Az egészben az utazás a legjobb. Imádok új helyekre eljutni és új embereket megismerni.

Frank151 újonnan kiadott könyvében így mutatja be a The Sevent Letter-t:
”... a TSL csápjai befonják a világ nagyvárosait, beleértve (...) Londont, Párizst, Milánót és Budapestet. ” – Mit jelentsen ez pontosan? Kapcsolatban vagytok magyar firkászokkal?

Eklips: Azt jelenti, hogy mindenhol vannak embereink. Ismerek néhány firkászt Budapesten, de inkább simlis arcokat vagy üzletembereket.

Mesélj kicsit arról mikor, hogyan és miért alapítottad a Known Gallery-t.
Eklips: A Known Gallery azért jött létre, hogy legitimizálja, elfogadtassa a jelenlétünket a művészvilágban. Már csaknem tíz éve létezik. Februárban nyitottuk meg az új galériánkat Los Angelesben, és elég jól fut.

A Known rengeteg rendezvényt, kiállítást szervez, és legalább ugyanennyin vesz részt. Ezen kívül üzletkent is funkcionál és könyveket ad ki.
Te mozgatod az összes szálat a háttérben?

Eklips: Finoman szólva: a nagy részét én intézem.

Bármilyen közelmúltban történt / jövőbeli esemény, amit kiemelnél?
Eklips: Minden héten történik valami új, hogy őszinte legyek. Tényleg büszke vagyok az új galériára.

A Known művészei a firkásznevükkel szerepelnek a rendezvényeken, miközben a legtöbbjük jelentős illegális tevékenységet fejt ki ugyanazon a néven.
Soha nem volt gondotok a rendőrséggel vagy egyéb hatóságokkal?

Eklips: Dehogynem, folyamatosan. Los Angeles-ben senki nem viccel.



Több, mint húsz éve benne vagy a graffitiben. Még mindig inspirál? Abbahagynád-e végleg bármilyen okból kifolyólag?
Eklips: Nem hiszem, hogy valaha is végleg kiszállnék, de mostanában egyértelműen kacsintgatok a luxus művészeti és divat-piacok felé.

Még mindig írod a neved? Mikor festettél legutoljára?
Eklips: Minden nap írom a nevem. Időnként festek is, de azt inkább turnékon.

Mit üzensz a graff.blog.hu olvasóinak?
Eklips: Köszönjük az érdeklődéseteket, és remélem, hogy egyszer majd nyithatunk egy Known Galériát Budapesten is. Isten nyugtassa Szász Endrét és édesapámat, George Jozsefet. Magyarország a világ legnagyszerűbb országa, kérlek ezt tartsátok tiszteletben!
www.knowngallery.com / www.theseventhletter.com


Ide kattintva letölthetitek az interjú eredeti, angol nyelvű változatát!(pdf)

4 komment

Címkék: külföldi interjú amerika galéria kalifornia szubkultúra művészet graffiti the seventh letter

A bejegyzés trackback címe:

https://graff.blog.hu/api/trackback/id/tr342279974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dirtycat 2010.09.13. 15:04:26

Ez jóvolt nagyon, tényleg, de magyar writerekkel miért nem csináltok ilyen interjúkat?Elég kézenfekvő lenne egy magyar blogon magyar firkászok megszólaltatása, ehhez képest csak külföldi emberekkel vannak fent interjúk.

béke

_UnderCover_ 2010.09.13. 15:22:40

@dirtycat: Tervben, ill. folyamatban vannak magyar interjúk. Jogos az észrevétel.
Örülök, hogy ez tetszett!

soul751 2010.09.14. 17:51:18

Minden tiszteletem Eklipsnek!!!Kulonosen mert o altala tanultak, fejlodtek es lettek legendak, Revokek, Augor, Ewok.Nagy peldakepem Revok. Tisztelet a SeventhLetternek!!!

}---» €$ÄI{ «---{ 2010.09.15. 17:39:57

király. rep az uj szerkesztöknek
süti beállítások módosítása