HTML

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

     Kapcsolat: graffblog@gmail.com

ajánló (18) amerika (11) anglia (21) aukció (3) ausztrália (10) ausztria (1) automata (1) balaton (1) banksy (13) bázis (5) belton (3) beszámoló (1) bevezető (1) bíróság (10) biztonság (2) biztonsági őr (2) blackbook (8) blog (1) bombing (7) bombing scene (1) börtön (15) botrány (1) budapest (5) buff (7) büntetés (20) bűntett (5) can2 (1) cap (4) case (1) cope2 (1) dare (1) destroy (1) diszperzit (1) dizájn (20) dokumentum (3) enyhítés (5) értelmezés (8) ezmiez (19) fájlmegosztás (1) fatcap (1) fejtágító (22) felhívás (9) feminizmus (2) festékbolt (1) festékszóró (22) fidesz (1) filatorigát (2) filc (13) film (27) flickr (2) foto (2) fotorealisztikus (4) francia (1) galéria (28) graffiti (27) gunter (1) gyár (2) gyilkosság (3) gyűjtemény (11) hellókarácsony (2) helyreigazítás (1) hír (4) hogyan (1) holland (1) indonézia (1) interjú (12) iphone (1) írország (1) japán (2) játék (2) kalifornia (6) kanna (17) kár (6) kastély (1) képfeltöltés (1) képmegosztó (1) kérdés (3) kézletörés (7) kiállítás (17) koncert (1) könyv (12) körút (4) következmény (1) külföldi (55) lány (2) legálfal (22) lush (1) luxus (3) maclaim (1) madc (2) magazin (5) magyar (30) média (2) meghívott (9) metró (8) millenáris (2) módosítás (4) molotow marker (2) montana (2) művészet (47) németország (6) nemwow (1) nevezés (18) new york (8) nicholas ganz (2) oldschool (15) online (2) paint club (2) pályázat (1) párizs (1) pdf (2) petíció (1) poén (20) populizmus (1) reklám (13) rendőrség (11) revok (4) rip (3) roa (1) robbo (4) röhej (2) rongálás (30) rusk (1) sachs (1) scribe (1) seen (3) siófok (2) sofles (1) spanyol (1) street (15) streetfiles (1) street art (22) süti (1) svájc (3) svéd (1) szabálysértés (6) szánalmas (8) szavak (5) szigorítás (4) színezés (14) szingapúr (1) szótár (1) szubkultúra (27) tagek (13) tagelés (14) tanulás (2) tárgyalás (4) teszt (2) tetoválás (1) the seventh letter (7) tisztítás (9) toast (1) történelem (1) utah ether (1) utazás (3) utca (1) utcai banda (4) vandalizmus (5) vászon (1) vázlat (15) verseny (27) vonat (14) weboldal (7) wow (5) zene (9) zephyr (1)  

Írország

2010.09.08. 07:26 :: marzso982

Európa észak-nyugati csücskében található a kb. 70000 km2 területű, 4 400 000 lakosú, javarészt angol nyelvű Írország. Mint Nyugat-Európa szinte minden szegletében, itt is jelen van a graffiti, eme cikk ezt hivatott bemutatni a magyar közönségnek, itt-ott összehasonlítva a hazai állapotokkal. Természetesen Írországban is vannak profibb és kezdőbb firkászok, legális falak, elhagyatott telepek, graff jamek és más utcai művészetekre támaszkodó rendezvények.


A főváros, Dublin, ha nem is dúskál festhető helyekben, de nem egy placc található itt, ami könnyen elérhető bárki számára. Ezek közül talán három emelhető ki, ami unikumnak számíthat a hazánkban megszokott vasúti line-okhoz képest. A Windmill Lane egy belvárosi utca, ahol mintegy 50-60 méter hosszan festhető a házfal. A járdán állva hátunk mögött lakóházak, parkoló autók, járókelők. Nem tekinthető ez a hely teljes egészében legálisnak, elvileg csak egy kisebb méretű részre szabad festeni, ami a ’Rock ’N’ Stroll Trail’ nevet viselő hangstúdióhoz tartozik. Érdekesség, hogy a U2 itt rögzítette első három lemezét a 80-as évek elején. A Dublinba látogató turisták és turistabuszok gyakori és közkedvelt zarándokhelye ez. A stúdió napjainkban is aktívan működik. Az utca többi része – bár vastagon graffiti borítja –, hivatalosan nem legális! Sajnálatos módon itt ép rajzzal csak elvétve találkozhat az ember, nem túlzás kijelenteni, hogy a helyet a toyok uralják…

A következő különleges hely a Blackrock Baths, ami egy hosszú évek óta elhagyatott strand, ami a tengerparton található déli irányban, de közigazgatásilag még Dublinhoz tartozik. A bejutás sem egyszerű, és veszélytelennek sem éppen nevezhető a romos fürdő, de a zegzugos épületmaradvány, a medencék nem akármilyen élményt nyújtanak. A hely nem csak a firkászokat ihlette meg, elfordult itt már videoklip forgatás is, természetesen stikában, mindenfajta engedély nélkül. Egy fő fala van a fürdőnek, ide kerülnek is rajzok igen gyakran, míg a belső részeken inkább a tegek jellemzőek.

Írország fővárosának egyetlen hivatalos legálfala a ’The Bernard Shaw’ nevű kocsma, amit a firkászok általában Maser’s Spot-ként emlegetnek. A Maser nevű, legendás ír writer nevéhez kötődik, neki volt ott egy művészeti stúdiója, innen a név. A söröző hátsó, mindenki számára elérhető részén is van festési lehetőség, de a fő hely - ha lehet így nevezni -, bent van az udvarban. A pub bejárata melletti fal a legfrekventáltabb hely a városban, de oda természetesen csak előzetes megbeszélés alapján lehet festeni, és általában csak írek festenek ott.

Az eddigi felsorolásnál többször is szóba kerültek a festhető falak, melyeket szinte csak a tegek borítanak. Magyarországon is vannak, akik csak az aláírásukkal díszítik a falakat, de sok kezdő firkász van, aki készít is rajzokat, még ha azok nem is a legjobbak. Nos, Írországban nagyon sok olyan fiatal van aki csak tegel, és válogatás nélkül mindent, nem ritkán előfordul, hogy 1-1 rajz pár órát (!) él csak, és már benne is van valami igénytelen aláírás. Ezek a gyerekek néha még a 10 éves kor környékén járnak, nyilván nincsenek képben, mi az, amit nem kéne összefirkálni.

A fenti helyeket leszámítva sok elhagyatott telep, raktár van, ahol van festési lehetőség, ezek leginkább a Közvágó hídnál található romházra hasonlítanak. Talán írni sem kell, hogy ezekre a helyekre nem csak festési célzattal mennek emberek, így nem árt vigyázni a drogosokkal, akik nem rettenek meg egy csapat firkásztól. Természetesen a vasútvonalak is tele vannak falakkal, de a magyar helyekkel ellentétben ezek a legkevésbé sem legálisak, vagy ha már Magyarországról beszélünk, megtűrtek, így itt nem ajánlatos nappal próbálkozni, de ettől függetlenül akad ott is szép számmal rajz.

A falakat taglalva nem mehetünk el szó nélkül egy hazai szinten talán ismeretlen jelenség mellett. Dublin mellett található Drogheda, ami egy kisváros az agglomerációban, kb. egyórányira a központtól. Itt él a legendának számító, majd negyvenéves Rask, aki a 80-as évek vége óta benne van a graffben. Az ott található legálfal is az ő keze alatt működik, és gyakorlatilag 1994 óta fut. Rengeteg világhírű writer letette már ott kézjegyét, a minden évben megrendezésre kerülő ’Bridge Jam’-ek alkalmával. Rask tehát koordinálja a falat (nagyon helyesen), oly módon, hogy nem festhet ott akárki akármikor, tehát illik előtte megbeszélni a dolgokat. Droghedában tehát így megy ez… Érdekessége még, hogy szemközt található a városi rendőrkapitányság épülete. 

Nem kevés writer van Dublinban, de a belváros - sok európai nagyvároshoz hasonlóan -, tiszta, pár teget leszámítva, nem úgy a külsőbb részeken, ahol akadnak nyomai a mozgalomnak. Itt a falak tisztántartására van pénz, és aktívan takarítanak is mindenfelé.
Természetesen Kelet-Európából is élnek ott firkászok, akik ugyanúgy űzik imádott hobbijukat, mintha odahaza lennének. Sajnos az ír writerekkel nem a legjobb a kapcsolata ennek a javarészt lengyel, szlovák, cseh writerekből álló közösségnek, így az ottani graffiti két nagy táborra osztott, ami néha összetűzéseket eredményez. Mivel a másfél milliós főváros nem túl nagy, illetve a belváros teljesen bekamerázott, a rendőrség dolga sokkal könnyebb és a büntetési tételek is nagyobbak, mint a hazai színtéren. Lényegében elmondható, hogy nincs olyan hardcore mozgalom, mint Európa többi részén, de azért ott is történik ez-az. Jó pár graffitiből adódó rendőrségi ügyről lehet hallani a médián keresztül, ami elrettentő példákat statuált a mozgalom előtt, volt akit köröztek, így külföldre távozott… 

Ami a járműveket illeti, a vasút elég szépen behálózza az országot. A vonat ’Commuter’ néven ismert, és vannak, akik festik is, bár futni semmi nem fut rajta, mindent azonnal leszednek. Nehezebb trófea a Dart, de ezt kevesen próbálják meg a túl nagy rizikó miatt.

Ezek a zöld járatok, a budapesti HÉV-hez vagy német S-Bahn-hoz hasonló városi vasutak. Érdekesség, hogy csupán két villamosvonal van Dublinban, javarészt busszal bonyolódik a közösségi közlekedés. Mivel metróvonal nincsen, ezért a szigetország kiesik a subway-fanatikusok kedvelt célpontjainak repertoárjából, de kihívások akadnak, próbálkozni mindig lehet…

Köszönet Denebnek a poszt megírásában nyújtott segítségért!

2 komment

Címkék: külföldi írország fejtágító

A bejegyzés trackback címe:

https://graff.blog.hu/api/trackback/id/tr922269410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mayor 2010.09.08. 23:33:20

jó lett a cikk! máskor is nyomathatnátok így nagyobb városokról bemutatótt.esetleg több képel.
:)
béke.

}---» €$ÄI{ «---{ 2010.11.16. 00:12:42

Az írek jó fejek... és szeretnek versenyt inni .
süti beállítások módosítása