HTML

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

     Kapcsolat: graffblog@gmail.com

ajánló (18) amerika (11) anglia (21) aukció (3) ausztrália (10) ausztria (1) automata (1) balaton (1) banksy (13) bázis (5) belton (3) beszámoló (1) bevezető (1) bíróság (10) biztonság (2) biztonsági őr (2) blackbook (8) blog (1) bombing (7) bombing scene (1) börtön (15) botrány (1) budapest (5) buff (7) büntetés (20) bűntett (5) can2 (1) cap (4) case (1) cope2 (1) dare (1) destroy (1) diszperzit (1) dizájn (20) dokumentum (3) enyhítés (5) értelmezés (8) ezmiez (19) fájlmegosztás (1) fatcap (1) fejtágító (22) felhívás (9) feminizmus (2) festékbolt (1) festékszóró (22) fidesz (1) filatorigát (2) filc (13) film (27) flickr (2) foto (2) fotorealisztikus (4) francia (1) galéria (28) graffiti (27) gunter (1) gyár (2) gyilkosság (3) gyűjtemény (11) hellókarácsony (2) helyreigazítás (1) hír (4) hogyan (1) holland (1) indonézia (1) interjú (12) iphone (1) írország (1) japán (2) játék (2) kalifornia (6) kanna (17) kár (6) kastély (1) képfeltöltés (1) képmegosztó (1) kérdés (3) kézletörés (7) kiállítás (17) koncert (1) könyv (12) körút (4) következmény (1) külföldi (55) lány (2) legálfal (22) lush (1) luxus (3) maclaim (1) madc (2) magazin (5) magyar (30) média (2) meghívott (9) metró (8) millenáris (2) módosítás (4) molotow marker (2) montana (2) művészet (47) németország (6) nemwow (1) nevezés (18) new york (8) nicholas ganz (2) oldschool (15) online (2) paint club (2) pályázat (1) párizs (1) pdf (2) petíció (1) poén (20) populizmus (1) reklám (13) rendőrség (11) revok (4) rip (3) roa (1) robbo (4) röhej (2) rongálás (30) rusk (1) sachs (1) scribe (1) seen (3) siófok (2) sofles (1) spanyol (1) street (15) streetfiles (1) street art (22) süti (1) svájc (3) svéd (1) szabálysértés (6) szánalmas (8) szavak (5) szigorítás (4) színezés (14) szingapúr (1) szótár (1) szubkultúra (27) tagek (13) tagelés (14) tanulás (2) tárgyalás (4) teszt (2) tetoválás (1) the seventh letter (7) tisztítás (9) toast (1) történelem (1) utah ether (1) utazás (3) utca (1) utcai banda (4) vandalizmus (5) vászon (1) vázlat (15) verseny (27) vonat (14) weboldal (7) wow (5) zene (9) zephyr (1)  

Hogyan válhatok graffitissé?

2009.12.07. 07:07 :: T508

Na, ezt imádni fogjátok, pláne, hogy a "graffiti tanulás", mint keresőkifejezés rendszeresen előkelő helyen végez a blog bejövő forgalmának statisztikái között.

A Tovább gomb után még magyar fordítással is szolgálunk (jó hosszú), ám előtte egy fontos megjegyzés:

Bár nagy vonalakban akár korrektnek is tekinthető, mint a leírása egy ilyen "karriernek", ám többek közt olyan apróságok nem kerülnek említésre benne, hogy az elejétől a végéig ez jobb esetben is 10(!) év munkája. Noha azok, akik régóta foglalkoznak a dologgal, könnyebben átérzik a videó iróniáját, azért ettől függetlenül külön felhívnám minden fiatal és kevésbé fiatal olvasónk figyelmét arra, hogy ez maximum a 2. pontig komolyan vehető, onnantól kezdve szigorúan nem kellene erre támaszkodni, mert ez alapján csak bajba kerülhettek.

Toytól a kingig: hogyan válj nagyszerű graffiti writerré 5 lépésben:

 

Először is: mi a graffiti?

Nos, ezt elég nehéz meghatározni, ugyanis a graffiti a különböző emberek számára mást és mást jelent. A nyolcvan éves szomszédod lehet, hogy csupán a vandalizmussal kapcsolja össze, mások művészeti formát láthatnak benne. Általánosságban graffitinek nevezünk mindent a tagektől a vonatok ablakán lévő karcolásokon keresztül a graffiti által inspirált vászonképekig. Mielőtt felkapnád apu autófestékét, és nekiesnél a falaknak, egy pillanatra meg kell állnod, és feltenned magadnak a kérdést: Miért szeretnék writerré válni? Gondold végig rendesen, és vedd fontolóra, hogy miért szeretnél a graffiti világába ugrani. Egyesek számára ez egy lehetőség az ötleteik, hitük, érzelmeik, és önmaguk kifejezésére, mások abszolút rossz okkal csinálják. Bosszút állni az igazgatón, amiért kirúgtak a suliból, nem egy jó ok. Ha felkészültél, és arra a közvetkeztetésre jutottál, hogy a graffiti a legmegfelelőbb eszköz önmagad kifejezésére, a következőket kell tenned:

Első lépés: találj egy nevet.

Mikor egy olyan néven gondolkodsz, ami illik rád, olyasmit kell találnod, ami kifejezi a személyiségedet. Bár a "Stylemaster of disaster" túl hosszú, a "C" pedig túl rövid, szabadon választhatsz, amit csak szeretnél. Általában jobb, ha a neved rövid és velős, mivel gyorsabb írni, és az emberek könnyebben emlékeznek rá. Fontos, hogy semmilyen körülmények között ne írd a valódi nevedat, vagy annak bármilyen variációját. Nem szeretnéd a rendőrség dolgát megkönnyíteni, hogy elkapjanak! De jobb, ha nem hívod magadat a következőknek sem: Daim, Klor, Loomit, Seen vagy T-Kid...ugyanis ezek a nevek már foglaltak. Tehát ülj le, és végezz egy kis kutatómunkát előbb.

Második lépés: Felszerelés beszerzése

Végtelen mennyiségű anyag van, amit felhasználhatsz a munkádra. Sose feledd: mindent szabad, nem tilos semmi sem. Az alábbi lista csak egy javaslat, hogy meglegyen mindened a kezdéshez. Minden writernek van valamilye, amit úgy hívnak, "blackbook". Ez a graffiti művész vázlatkönyve, és egyik legértékesebb tulajdona. Ebben skicceli fel az ötleteit, és gyűjt vendégrajzokat az ismerősöktől. A vázlatoláshoz használhatsz ceruzát, tollat és filctollakat is.
A későbbi festés műveletéhez további felszerelésre is szükséged lesz. A legfontosabb: a kanna. Egy komplett iparág látja el a writereket milliárdnyi festékszóróval. A legtöbbet különböző méretekben is megkaphatod, mind különböző célokra jó. A festékszóró legjobb barátja a cap, avagy szórófej. Ez az a kis müanyag, amelyet a kanna tetejére raksz, és ha lenyomod, fújja a festéket, szerencsés esetben csak egy irányba. Több száz különböző típus van, különböző minőségben. Idővel megtanulod a különbséget közöttük. Mivel a festékszóró aeroszolos festékkel van megtöltve, mérgező gázok szabadulnak fel belőlük, amelyek károsak a léguti rendszeredre. Emiatt mindig érdemes munkavédelmi maszkot hordani, főleg akkor, amikor beltéren dolgozol, és nem tudsz megfelelően szellőztetni sem.

Harmadik lépés

Eddig csak előkészítéseket végeztünk, ideje belvágni a dologba! A "tag"-gel kezdünk. Ez a jeled és aláírásod writerként, és ki kell, hogy fejezze a stílusodat. Az elején valószínűleg kicsit vacaknak fog tűnni, de ne aggódj, van időd csiszolni és finomítani rajta. Nézd meg, hogy más writerek hogyan írják a tagüket, és inspirálódj belőlük. Azonban soha ne másold másnak a stílusat, ezt bitingnak hívják, és a toyok nagy hibája. Szintén érdemes elkerülni bizonyos részletekkel, mint például koronákkal való díszítését a tagednek, hagyjuk meg azokat a szcéna valódi királyainak. Megjegyzendő, hogy általában a saját magukat kingnek nyilvánítók tesznek koronát a tagükre,. A valódi mesterek inkább lemondanak a kirakásukról. Szóval fogd a blackbookod meg egy tollat, és kezdd el írni a nevedet mindenféle módon. Ha már benne vagy, elkészítheted a saját abc-det is. Amint elégedett vagy a dizájnnal, ideje gyakorolni. Vegyél egy kannát, pár capet meg egy filcet, és irány az utca. Írd ki a nevedet az egész városban. Telefonfülkékre és postaládákra, falakra, kressztáblákra, padokra, vonatokra, buszokra és szemetesládákra. Ha már biztonsággal írod a nevedet, egy lépéssel tovább mehetsz, és készíthetsz egy throw-upot. A throwie egy felismerhető logó mások számára, amiről azonosíthatnak téged, és nagyjából egy tag és egy rajz között áll bonyolultságát és időigényét figyelembe véve. Általában egy egyszínű kontúrból, és egy egyszínű töltésből áll.

Negyedik lépés

Ideje felnőni, és csinálni valami komolyat és jelentőségteljeset. Kezdd el tanulmányozni a betűkonstrukciókat, és rajzolj vázlatokat a saját rajzodhoz. Vannak blokkbetűk, buborék style, króm stílus, wildstyle, 3D, és sokminden más. Próbálj ki amennyit csak tudsz, hogy megtaláld a saját stílusodat. Ha kész a vázlat, mehetsz és gyakrolhatsz élesben. Először elhagyatott, eldugott helyeken gyakorolj. Akár többször is lefestheted a saját rajzodat, amig nem érzed elég gyorsnak magadat a hardcore akcióhoz. Például a vonatfestéshez. Kezdheted egy "flying panel"-lel, "window down"-nal, majd továbbléphetsz az "end to end"-re, "top to bottom"-ra vagy akár "wholecar"-ra. Ha van pár haverod, aki segít, megpróbálhattok festeni két teljes vagont, vagy akár 4 teljes vagonnyi rajzot is. Ha nincsenek vonatok a városodban, vagy csak inkább távol maradnál a sínektől, festhetsz "heaven spot"-okat. Ezek nehezen elérhető helyekre festett rajzok, például tetőkre, és autópályatáblákra készültek. Az ilynek elkészítése gyakran jelent veszélyes kihívást, de növelhetik a hírnevedet. Minthogy a hírnév az elsőszámú célja a legtöbb writernek, megpróbálhatsz "all city king"-gé válni.

Ötödik lépés

Ha már mindent elértél, ami cél lehet egy writer karrierjében, alakíthatsz egy csoportot a védelemért, támogatásért, inspirációért, és jó nevetésekért. Készíthettek rajzokat egyszerre több helyen, hogy terjesszétek a neveteket, festhettek koncepció falakat, wholecarokat, és részt vehettek versenyekben más csoportok ellen, hogy bizonyítsátok tudásotokat. A legtöbb csoportnak két vagy három betűs rövidítés a neve. Íme pár világhírű csoport, akiket határozottan érdemes ismerned: XL, UA, TFF, TCA, TATs, SUK, PORNSTARS, OTB, Ma'Claim, FBI, FX, CNS, CG, CIA, ABC, 123 KLAN.

További ötletek

A graffiti writerek nyughatatlanok, és mindig új ötleteket keresnek. Amennyiben még mindig tovább akarsz lépni: Elkészítheted a saját karakteredet, megfestheted a mestermunkádat, vagy festhetsz vászonra, azokat pedig eladhatod. Ha a graffitiből szeretnél megélni, grafikus dizájt érdemes tanulnod, vagy elmehetsz tetoválóművésznek.

Végső figyelmeztetés:

A szabálysértési büntetések, börtön, közmunka vagy pénzbüntetések mind lehetséges retorziók az illegális graffitiért. Emellett az is előfordulhat, hogy mérges emberek megütnek, megharap egy kutya, áramütést kapsz a síneken, vagy leesel egy épületről. Nos...ha nincs kockázat, nincs móka, igaz? Úgyhogy kapj fel egy kannát, és bombázd a világot!
 

10 komment

Címkék: film tanulás büntetés poén művészet vázlat filc cap blackbook festékszóró fejtágító tagelés

A bejegyzés trackback címe:

https://graff.blog.hu/api/trackback/id/tr881577911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fiksön 2009.12.08. 17:42:34

Szerintem ezzel még csak nő az utálat e irányág után...

suhanc. (törölt) 2009.12.09. 13:56:15

lol xD
a legjobb az uccsó bejegyzés :D x'D

br1Koo 2009.12.09. 18:44:57

Ekkora baromságot. Hihetetlenül idióta ahogy elmagyaráz mindent, mintha tanítani kellene a graffeseket..

br1Koo 2009.12.09. 18:46:35

Mármint úgy értem, hogy mintha ezeket a dolgokat tanítani kellene egy kezdő számára, ez olyan nevetséges.

taxix 2009.12.11. 17:56:09

most bazmeg örüljetek hogy valaki leirta a toyoknak jó nekem is ezekt régebben spaonok elmondták és alapszabájok de nem mindenkinek vannak ilyen spanjai és ha máshonnan nem is innen tanulhat valamit! nagyon jó leirás lett béke

}---» €$ÄI{ «---{ 2009.12.20. 02:25:10

szerintem oltás mindenki toy volt eccer .. és ez azér be tanit csak a negyedik lépénél be következö wholecar azé furcsa xd

Rap 2010.08.21. 01:56:35

Szerintem tök jó ez a cikk mert nekem nincsenek graffes haverjaim és azért ebből rá lehet jönni pár okosságra

amúgy a bátyám ismerte a fiokát

emtezredes 2011.02.14. 20:14:50

@Rap: amúgy a bátyám ismerte a fiokát..nagy cucc.:Dmár boccsss.

3PACK 2012.06.11. 16:48:08

Nekem sokat nem mondott ez a valami. :S am is már a TOY on túl vok. :P :D
süti beállítások módosítása