HTML

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

     Kapcsolat: graffblog@gmail.com

ajánló (18) amerika (11) anglia (21) aukció (3) ausztrália (10) ausztria (1) automata (1) balaton (1) banksy (13) bázis (5) belton (3) beszámoló (1) bevezető (1) bíróság (10) biztonság (2) biztonsági őr (2) blackbook (8) blog (1) bombing (7) bombing scene (1) börtön (15) botrány (1) budapest (5) buff (7) büntetés (20) bűntett (5) can2 (1) cap (4) case (1) cope2 (1) dare (1) destroy (1) diszperzit (1) dizájn (20) dokumentum (3) enyhítés (5) értelmezés (8) ezmiez (19) fájlmegosztás (1) fatcap (1) fejtágító (22) felhívás (9) feminizmus (2) festékbolt (1) festékszóró (22) fidesz (1) filatorigát (2) filc (13) film (27) flickr (2) foto (2) fotorealisztikus (4) francia (1) galéria (28) graffiti (27) gunter (1) gyár (2) gyilkosság (3) gyűjtemény (11) hellókarácsony (2) helyreigazítás (1) hír (4) hogyan (1) holland (1) indonézia (1) interjú (12) iphone (1) írország (1) japán (2) játék (2) kalifornia (6) kanna (17) kár (6) kastély (1) képfeltöltés (1) képmegosztó (1) kérdés (3) kézletörés (7) kiállítás (17) koncert (1) könyv (12) körút (4) következmény (1) külföldi (55) lány (2) legálfal (22) lush (1) luxus (3) maclaim (1) madc (2) magazin (5) magyar (30) média (2) meghívott (9) metró (8) millenáris (2) módosítás (4) molotow marker (2) montana (2) művészet (47) németország (6) nemwow (1) nevezés (18) new york (8) nicholas ganz (2) oldschool (15) online (2) paint club (2) pályázat (1) párizs (1) pdf (2) petíció (1) poén (20) populizmus (1) reklám (13) rendőrség (11) revok (4) rip (3) roa (1) robbo (4) röhej (2) rongálás (30) rusk (1) sachs (1) scribe (1) seen (3) siófok (2) sofles (1) spanyol (1) street (15) streetfiles (1) street art (22) süti (1) svájc (3) svéd (1) szabálysértés (6) szánalmas (8) szavak (5) szigorítás (4) színezés (14) szingapúr (1) szótár (1) szubkultúra (27) tagek (13) tagelés (14) tanulás (2) tárgyalás (4) teszt (2) tetoválás (1) the seventh letter (7) tisztítás (9) toast (1) történelem (1) utah ether (1) utazás (3) utca (1) utcai banda (4) vandalizmus (5) vászon (1) vázlat (15) verseny (27) vonat (14) weboldal (7) wow (5) zene (9) zephyr (1)  

Körútsikálási kezdeményezés, új legálfalak

2008.09.04. 23:00 :: T508

"Őszi nagytakarítás az ország főutcáján" címmel a Főváros vezetése, a BKV, a Fővárosi Közterületfenntartó, a Közterület-felügyelet, és a Metro4-DBR igazgatósága támogatásával a Szeretem Budapestet Mozgalom (továbbiakban néhol SZBM) graffitieltávolítási akciót szervez, melynek keretei közt 2008 végéig 250 társasházat, illetve 800 üzletportált terveznek megtisztítani a falfirkátol a budapesti Nagykörúton.

Ennek a nagyszabású akciónak a bevezetője lesz szeptember 19-én, amikoris a mozgalom aktivistái és meghívottjaik, a csatlakozók felvonulnak a Nagykörút, valamint a budai Körút több pontján, és valami dísz-graffitieltávolítás biztosan lesz, de ezt a napot inkább figyelemfelhívásnak szánják. Például a vezetőség a meghívott vendégeikkel együtt (nyilván figyelemfelkeltő módon) megtekinti Keith Haring egykori graffitis kiállítását, mely a Ludwig Múzeumban látható még november 16-ig, ezt ajánlják is mindenkinek.

19-én (ez egyébként egy pénteki nap lesz) a nyilvános meghívó alapján a mobilszolgáltató cégek közös platformon működő, MMS képinformációt is fogadni tudó ingyenes forró drótot indítanak, hogy a letisztított felületekre esetlegesen frissen felkerülő falfirkák a lehető leggyorsabban a rendőrség és a kiépítés alatt álló falfirka-mentesítő gyorsszolgálat látókörébe kerüljenek.

Másrészt pedig SZBM-ék felavatják a BKV által felajánlott legálfalat az Etele téren. Ez már gyakorlatban is érdekes lehet a graffitisek számára, de mivel még arra sem térnek ki konkrétan, hogy ez a legálfal a metrók körüli osb lapokat jelenti-e (persze nyilván), megkerestük e-mailben a Szeretem Budapest Mozgalmat, és az alábbi kérdésekre vártunk választ a legálfallal kapcsolatban:

(...) a BKV által rendelkezésre bocsátott Etele téri legálfalról mit érdemes tudni, ezen a napon lesz-e megrendezett festés ott, esetleg meghívott graffitisek, vagy bármilyen rendezvény, ha igen, kik a meghívottak, és milyen programokra lehet számítani? Hogyan, illetve az Önök, vagy a BKV részéről jött-e létre az ötlet legálfal rendelkezésre bocsájtásra? Milyen, és mekkora felületről van szó? Milyen feltételekkel, és mennyi ideig lehet majd használni azt a falat a graffitiseknek?

És a következő választ kaptuk:

Több legálfal is van illetve lesz a graffitiseknek Budapesten. A Rákóczi téren már láthatók az alkotások, a Köztársaság téri és az Etele téri lesz a másik két hivatalosan ez évben kijelölt hely.
Szeptember 19-én az avatásra várunk graffitiseket, ha van kedvetek jelentkezhettek névvel ezen az e-mail címen, vagy legalább egy vezető emberetek nevével, de graffitiseket várunk Hanzély Ákos a Lát-Kép Egyesület szervezésében is.
A legálfal része annak a nagyszabású programnak, melynek célja, hogy hosszútávon sikerüljön megtisztítani a várost ezen szemnnytől (...)

Nos, mivel a kérdéseink nagy részére láthatóan nem sikerült válaszolnia az SZBM titkárságának, kénytelenek voltunk felkerekedni, és más úton-módon tudtára jutni a minket érdeklő információnak.

Ez az út pedig egyenesen a Rákóczi térre vezetett, ahol a 2008-as Write4gold nemzetközi graffitiversenyen készült munkák vannak kirakva körben az épitkezés mentén, legalábbis 3 oldalon, a 4. oldalon pedig a 'Metro4:Palánk' nevű "public art" kiállítás tekinthető meg, legalábbis ami még megvan belőle. Az alábbi galériában megtekinthetitek a kirakott write4goldos képeket, illetve a Palánk kiállítást is.

Miközben fotóztam, hajlamos voltam azt feltételezni, hogy a Palánk kiállítás összes képének az eredeti állapotát tekintem meg éppen, bár egy szürkére festett OSB lapban én nem látok művészi értéket, dehát kinek mi a művészet ugyebár. Viszont a kezembe került a Metró4 nevű "A BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság hírlevele", melynek a hátoldalán van egy kis részlet a kiállítás képei közül (lásd balra), nem pont olyan formában, ahogy most van kint. Nem értem, hogy minek köszönhetően kapott szürke diszpóréteget egy kiállított mű, vicces, hogy se a tiszta, se a festett felületeket nem sikerül megvédeniük szegényeknek, bár kevésbé látom értelmét egy színes mű egyszínűre festésének, mint egy egyszínű felület szinesítésének.

Körbesétálás után megkérdeztem az ott ücsörgő biztonsági őrtől, hogy ő mit tud arról, hogy a palánkok az SZBM szerint legálfalnak számítanak. Azt mondta, hogy csak arról tud, hogy a képeket amik ki vannak állítva, idehozták, nem itt készültek, és csak úgy nekiállni nem lehet festeni üres palánkra sem, bár abban egyetértett velem, hogy a 'kiállítás' és a 'legálfal' fogalmak mintha nem lennének szinonímák, pedig az SZBM-től kapott válasz határozottan arra utal, hogy az építkezést körbevevő OSB lapok már legálfal funkcióját látják el.

A biztonsági őrrel folytatott beszélgetés után a tanácsára bementem az építkezésre, ahol egy info pontnak kinevezett kék konténerbe irányítottak, amelyben két fiatalt várta az érdekődőket. Megkérdeztem tőlük is, hogy mit tudnak a falapok legálfal mivoltáról, de csak annyit tudtak mondani, hogy hívjuk fel a központi telefonszámukat, ott tudnak információval szolgálni erről.

Mimást tehettünk volna, telefonáltunk, és végül elértük a DBR Metró Projekt Igazgatóság sajtóreferensét, akitől a következő dolgokat tudtuk meg:

A Rákóczi téri palánksor csak a két kiállításnak ad helyet, egyáltalán nem legálfalak, és nem is lesznek. Ezúton is köszönjük a téves információt/csúsztatást a Szeretem Budapestet Mozgalom titkárságának. Egyébként a Palánk kiállítás műveinek átfestéséről nem ők tehetnek, de akkor jelentkezzen már nálunk az a személy, akit zavart, hogy színes képek vannak az OSB lapokra festve, és egyszínű szürkén szerinte jobb látványt nyújtanak.

Szeptember 19-én az Etele téri, és a Népszínház utcai állomások építkezésének palánksora lesz átadva tényleges legálfalnak, ami azt jelenti, hogy akár a Filatorigátnál, bárki bármikor odamehet, és festhet majd azokra a falakra, melyek rendelkezésre fognak állni egészen a metróépítkezések befejezéséig, amit 2010 végére jósolt meg.

A 19-ei eseményekről sajnos nem tudott felvilágosítást adni, ugyanis minden programszervezést a Főváros, és a Szeretem Budapestet Mozgalom végez.

A Metro4 Projekt tavaly ősz óta igyekszik összekapcsolni a modern metrót és a modern művészeteket, mely a kiállítások mellett többek közt színházi előadás formájában is gyakorlattá válik majd.

Visszatérve az SZBM falfirkamentesítési akciójára, egy nagyszerű pontja azért van a kommunikációjuknak, ez pedig a reklámfilmjük, ami szerintem valóban remek lett. Itt lejjebb megnézhetitek, a lakossági szórólapot pedig, amin a duma van, itt tekinthetitek meg. A 19-ei nap pontos programja még nem ismert, ezt 10-én fogják közzé tenni, ha érdekesnek ígérkezik a dolog, akkor majd itt is említést teszünk róla ismét.

1 komment

Címkék: tagek metró körút tisztítás buff legálfal

A bejegyzés trackback címe:

https://graff.blog.hu/api/trackback/id/tr45647934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sophie. 2008.09.05. 09:37:09

najóó, milyen vicces hogy azt írja a kissrác hogy toy :P lehet hogy ezek az eltávolítók tudnak is valamit :)

amúgy meg nemtudom mit mondjak erre az egész "akcióra", azon kívül hogy idegesít. komolyan vannak emberek akiknek az életük legnagyobb problémája hogy látnak egykét béna taget egy házon és kényszeresen le akarják vakarni...? én tényleg nemértem hogy miért gondolják hogy jobban fog kinézni a körút tagek nélkül amikor ugyanúgy ottmarad a szemét amit a parasztok eldobálnak, nameg a csövesek ideiglenes lakóhelyei sem nevezhetők igazán esztétikusnak.

mondjuk azt támogatnám, hogyha a műemléképületeket bevonnák festéktaszító cuccal, mert hiába is vagyok "ezen az oldalon", azért az is fel tud húzni amikor templom/értékes műemlék/vadonatúj ház vadonatúj üvegablaka van iszonyatosancsúnyánigénytelenül összefújva.

...hm, ha jobban belegondolok, talán inkább mégis menjenek a francba és ha tényleg tenni akarnak valamit, szervezzenek szemétszedést a körúton a falvakarás helyett.
süti beállítások módosítása