HTML

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

     Kapcsolat: graffblog@gmail.com

ajánló (18) amerika (11) anglia (21) aukció (3) ausztrália (10) ausztria (1) automata (1) balaton (1) banksy (13) bázis (5) belton (3) beszámoló (1) bevezető (1) bíróság (10) biztonság (2) biztonsági őr (2) blackbook (8) blog (1) bombing (7) bombing scene (1) börtön (15) botrány (1) budapest (5) buff (7) büntetés (20) bűntett (5) can2 (1) cap (4) case (1) cope2 (1) dare (1) destroy (1) diszperzit (1) dizájn (20) dokumentum (3) enyhítés (5) értelmezés (8) ezmiez (19) fájlmegosztás (1) fatcap (1) fejtágító (22) felhívás (9) feminizmus (2) festékbolt (1) festékszóró (22) fidesz (1) filatorigát (2) filc (13) film (27) flickr (2) foto (2) fotorealisztikus (4) francia (1) galéria (28) graffiti (27) gunter (1) gyár (2) gyilkosság (3) gyűjtemény (11) hellókarácsony (2) helyreigazítás (1) hír (4) hogyan (1) holland (1) indonézia (1) interjú (12) iphone (1) írország (1) japán (2) játék (2) kalifornia (6) kanna (17) kár (6) kastély (1) képfeltöltés (1) képmegosztó (1) kérdés (3) kézletörés (7) kiállítás (17) koncert (1) könyv (12) körút (4) következmény (1) külföldi (55) lány (2) legálfal (22) lush (1) luxus (3) maclaim (1) madc (2) magazin (5) magyar (30) média (2) meghívott (9) metró (8) millenáris (2) módosítás (4) molotow marker (2) montana (2) művészet (47) németország (6) nemwow (1) nevezés (18) new york (8) nicholas ganz (2) oldschool (15) online (2) paint club (2) pályázat (1) párizs (1) pdf (2) petíció (1) poén (20) populizmus (1) reklám (13) rendőrség (11) revok (4) rip (3) roa (1) robbo (4) röhej (2) rongálás (30) rusk (1) sachs (1) scribe (1) seen (3) siófok (2) sofles (1) spanyol (1) street (15) streetfiles (1) street art (22) süti (1) svájc (3) svéd (1) szabálysértés (6) szánalmas (8) szavak (5) szigorítás (4) színezés (14) szingapúr (1) szótár (1) szubkultúra (27) tagek (13) tagelés (14) tanulás (2) tárgyalás (4) teszt (2) tetoválás (1) the seventh letter (7) tisztítás (9) toast (1) történelem (1) utah ether (1) utazás (3) utca (1) utcai banda (4) vandalizmus (5) vászon (1) vázlat (15) verseny (27) vonat (14) weboldal (7) wow (5) zene (9) zephyr (1)  

Hogyne, kincsem...

2013.10.26. 21:05 :: T508

bogar_destroy.jpg


Vannak olyan remek szülők, akik kiviszik Filára az egyetlen apró szemükfénye csemetéjüket, hadd "grefitizzen". Ezt sejtettük. Élőben azért kicsit ledöbbentőbb végignézni, ahogy anyuci minden létező szögből körbefotózza meg videózza a kölyköt, miközben az egy fekete kannával szanaszét csesz egy olyan rajzot 15 perc alatt, amiben másnak több óra melója és több ezer forintja van.

Aztán hogy-hogy nem, befut a rajz gazdája, aki teljes joggal, és valamelyest érthető módon kevésbé keresett szavakkal küldi el mindkettejüket a francba, majd megy tovább. Minden szót sajnos nem hallottam, de abban valahogy biztos voltam, hogy kijut nekem még ebből, és lám, miután a megszeppent srác úgy döntött, elég volt a jóból, anyuci persze odajön hozzám, miközben festek, hogy hátde hátde. Mondom neki, hogy a stílus egy dolog, de attól még finoman szólva gond van azzal, amit csináltak. Persze direkt nem akarja megérteni, csodálom, hogy nem hangzott el a "márpedig ide az fest, aki akar" fordulat.

bogar_destroyed.jpg


Szerencsétlen srác bocsánatot kér, mire mondom neki, hogy egyrészt nem tőlem kell, másrészt nem is neki kellene valójában bocsánatot kérnie, hisz volt vagy 10 éves. Ez ugyebár az a kor, amikor az úgynevezett gyereknevelésnek zajlania kellene. Nő azért kapva kap a dolgon, és mindenképp megpróbálja a saját gyerekére kenni az ügyet, mondván márpedig ő akart ide festeni, és nem ő hozta, hanem a saját lábán jött. Gratulálok!

Még pár szó szót követett, de amikor azt mondtam (más megközelítésből, általánosságban), hogy aki ilyet tesz, az egy paraszt bunkó, az már sok volt, anyuci sértődötten tapsol és gratulál, majd otthagy. Nem értem, pedig ezek nem csúnya szavak, ráadásul akinek nem inge... Valószínűleg csak az igazság fájt.

Persze most sokan ugranak, hogy hah, ugyanilyen, amikor tönkretesznek valamit a hülye grefitisek, most legalább érzik, és megérdemlik amúgy is, mással is ezt teszik. Két dolgot azért megjegyeznék.
Egy: aki a Filatorigátra fest, az legálisan fest, azért oda, hogy lehetőleg szép rajzot csináljon, nem rongál, és amíg az ellenkezőjéről nincs konkrét tudomása valakinek, semmi joga feltételezni, hogy az illető firkálgat-e illegálisan, másoknak kárt okozva, vagy sem.
Kettő: még ha valaki össze is firkál valamit, amit nem kellene, ha erre azt mondják neki, hogy baszki, ezt nem kellett volna, és anyádat, akkor nem értetlenkedik és megsértődik. Mert ez így nagyon gáz.

10 komment

Címkék: röhej szánalmas ezmiez filatorigát fejtágító legálfal

A bejegyzés trackback címe:

https://graff.blog.hu/api/trackback/id/tr455596085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B.Ú.É.K! 2013.10.27. 18:42:29

Azért hadd mondjam írjam le neked, hogy olyan jó érzés most hogy az a bizonyos graffitis is tudja végre hogy milyen érzés amikor valaki összekeni a munkáját.
Csak mert ő is megérdemli...
Nem különben kedves cikk író te is egy bunkó paraszt vagy, igen te aki a graffitiseket népszerűsíti itt a blogján, miközben százmilliós károkat okoznak évente. Add nekik oda a lakásod falát az autód felületét, esetleg a saját bőrödet és akkor azt mondom majd rólad hogy fasza gyerek vagy!

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.10.27. 18:49:28

A maga módján vicces poszt ez, közvetlenül egy destroy movie körbedicsérése után. :D

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.10.27. 18:52:15

@Case: mondjuk ha ehhez a buék userhez hasonló értetlen trollok idevonzása volt a cél, akkor egy szót se szóltam, arra hibátlan ez a poszt.

Sanda gyanu 2013.10.27. 18:59:07

Ugyanez volt, amikor a Steve Jobs-ot ábrázoló graffitit festette át valaki. Ott is értetlenül nézett a két jószág, amikor valaki, aki arra járt, felelősségre vonta őket, hogy legalább a kegyeletre lehettek volna tekintettel. A két srác ugyanezt mondta: aki a Filatorigáti falra fest, annak tisztában kell lennie azzal, hogy a kép, a készítő távozása után akár tíz perccel később át lehet festve, akárhány ezer forintot fektetett festékbe a készítő. Ez egy ilyen játék. Elkészíted, lefényképezed, otthagyod. Aztán az lutri, hogy mennyi ideig marad ott.

kubedesign 2013.10.27. 20:09:03

erről Ford Fairlane jut eszembe:" a macska muzikálisabban vernyákol dugás közben mint ez.."
persze át lehet fújni 10 perc múlva, mindegy mennyit ölt bele (időt,pénzt) az előző alkotó, csak kérdés: MIVEL? inkább ez volt a poszt mondandója szerintem...

Sanda gyanu 2013.10.27. 23:42:35

@kubedesign: Helyes - lenne a válasz, naná, hogy az a post kérdése: MILYEN szar képpel fújják át mások akár művészi értelemben is értékesebb munkáját, de ez sajnos a Filatorigát betonkerítésénél nem szempont. Volt a kettes villamos Fővám téri aluljárós-megállójában egy-két komolyan mondom, zseniális kép, például egy tök jó Einstein portré, vagy egy alien, ezeket akár a saját szobám falán is el tudtam volna képzelni, annyira jól kidolgozott, aprólékos munkák voltak. De pár nappal, vagy héttel később arra járt egy taggelő, oszt annyi volt neki. Sajnáltam, de tudomásul vettem, hogy ez egy ilyen sport. Ha a fal mindenkié, akkor hiába sírsz az előző réteg szebb képe miatt. Száz szónak is egy a vége, azt akartam kihozni az egészből, hogy lehet sírni az átmázolt kép miatt, de hót felesleges.

annapeti 2013.10.28. 13:22:08

Félig-meddig graffitisként az alábbi a véleményem az egészről:
1.: az rendben van, hogy tisztelni kellene mások munkáját, meg lehetne mindenkiben valamilyen szintű szépérzék, hogy ami az övénél jobb, azt nem festi le. Sajnos az, hogy mi a szép, mindenkinek mást jelent, ugyanakkor sok esetben az ember előbb cselekszik, mint gondolkodik (már ha a kettes lépésig eljut egyáltalán...). De a Filatorigát legális felület, éppen ezért:
2.: hova a kutyafülébe vigye az ember a gyerekét festeni/firkálni/fújni, illetve kipróbálni mindezt, ha nem egy legál helyre? Menjen akkor ki éjszaka a körútra vagy bármilyen illegális helyre? Fogjon egy Combinót? Mivel a Fila törvényesen festhető, ezért nyilván mindenki oda megy, aki valamit akar kezdeni egy flakon festékkel értelmesebb és biztonságosabb módon.
3.: éppen mivel a Fila egy ilyen hely, a srácok nem egy laza króm cuccot dobnak fel (általában), hanem törekednek arra, hogy valami komolyabb munkát tegyenek fel a falra. Igen ám, de ezzel együtt vállalni kell, hogy nem lesz ott örökké; előbb-utóbb úgyis lefedi valaki, és másnak a rajza fog az övére rákerülni (gondolom azért azt senki nem gondolja komolyan, hogy évekig ugyanazok a rajzok fenn maradnak, és mindenki csak magát fedi le...?). A legálozás ezzel jár, megcsinálod, lefotózod, aztán ott marad a rajz addig, ameddig... kész, ennyi.
4.: ha én a gyerekemet el akarom vinni, hogy fújjon ki egy kannát, hova vigyem, ha nem a Filára? Az más kérdés, hogy megnézem, mit fedhet és mit nem - de mi van akkor, ha nincs mit fedni? Mert akárkiére festesz, úgyis nyavalygás lesz valaki részéről. S mi van akkor, ha nem érdekel, kiébe fúj bele? Arról nem beszélve, hogy a mai fő irányvonal az én szememben egy undorító, visszataszító valami. 10 éve még volt stílus... és ha X.Y. rajza nem tetszik, miért ne fújhatná le a gyerekem?
Nekem fontosabb a gyerekem öröme, az, hogy kipróbálhassa magát, ha akarja, mint a várható ugatástól, acsarkodástól tartva megfosztani a gyerekemet egy ilyen lehetőségtől.
Ebből kellene kinőni, hogy a graffitis a nagy valaki, akinek nem szabad hozzányúlni a rajzához, mert megsértődik és fenyegetőzik. A legál fal egy ilyen hely. Ha valaki ki akarja próbálni a kannás témát, jól teszi, hogy törvényes keretek között teszi ezt.
Lehet azon siránkozni, hogy lefedték a rajzomat, de na és...? Ha annyira zavar, festek másikat ugyanoda. Ha meg annyi időt, energiát belefektetek egy legál rajzba, akkor is benne van az, hogy másnap talán már ott se lesz.
Lehet engem utálni, meg azzal jönni, hogy nekem hogy esne egy lefedés. Hát úgy, hogy van annyi eszem, hogy vállalom a dolgot, hogy ez bizony benne van a legálozásban. Fotó megvan, csókolom. És nem dől össze a világ, ha lefednek (attól sem állt meg az élet, hogy Steve Jobs lekerült a falról, mert kegyelet, tisztelet így meg amúgy, az rendben van, de ebben a világban semmi sem örök, minden változik).
Vállalni kell, hogy nem lesz 10 évig ott egy rajz a Filán, akármennyi időt, pénzt, energiát öl is bele az ember.

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2013.11.01. 12:02:38

"A kívánatost és a reálist elég kockázatos felcserélni." (Nádas Péter) "

A realitás a legál falak roppant szűkössége. Ott a rengeteg betonkerítés, de nem lehet rá fújni, mert Máv üzemterület, mert mit szólnak a közelben lakók, mert... Ebben a szűkösségben nem tudok jó megoldást. De játsszunk el a gondolattal, hogy:

Készítünk egy nagy klisét, és felfújjuk az összes külterületi, prérire néző falra, hogy szabad fal. Bárki bármit fújhat, bárki, bármit kifedhet. Néha kimegy egy városi ember, és kifedi a dögöljön meg minden... szövegeket.

Összeszedjük a Shop, meg a Store, meg a nem is tudom kik körül gyülekezőket. Nézzétek, ezekre a falakra szereztünk engedélyt a tulajoktól. Akkor osztozzunk. melyikre ki vállal felelősséget. Ott a stencil a neveddel, vagy a céged nevével. Te fújhatsz rá, meg a haverjaid, meg akit meghívsz, ha valaki fújni akar, szóljon neked. Cserébe viszont te felelsz a falért, ha valaki kifújja, hogy dögöljön meg minden.. szóval alkotmányt sért, neked kell kifedni. Végül vannak kijelölt belső falak, amit bárki láthat, ide csak önkormányzati engedéllyel lehet fújni. Beadod a rajzod, aztán valami bizottság vagy megengedi, vagy nem. Óvoda mellé nem fogja megengedni a vérfarkasembert akció közben. Weblapunkon részletesebben is játszom a gondolattal (szavaiistvan.x3.hu/lakohelyunkert/akcioterv20110329.htm) jó lenne, ha megnéznétek, és mondanátok róla valamit, mert szeretnék egy önkormányzati előterjesztést a dologról. Ebben pedig benne kell legyenek a kockázati elemek is. Létezik ilyen, hogy graffitisek felosszanak maguk közt egy várost? Nem vezet bandaháborúkhoz? Létezhet, hogy egy heteken át fújt igényes street-art munkába belebarmoló firkászra egy graffitis ráküldje a rendőröket? Kimennek majd? "Na, kisköcsög, akkor vagy veszel tíz kannát Furának, vagy kapod a másfél év felfüggesztettet. Az, hogy ki kellett jönnünk (eljárási díj)Ötvenezer rúpó. Jó, tudom, nem dobod fel, hanem jól megvered. Ez reálisabb?
Ha jól szétnézek, azt gondolom, irreális bármiféle próbálkozás ami valamiféle közmegegyezést igényelne. Nincs az országnak egy közmegegyezéses hangulata. De ha a szűkebb környezetemre tekintek, azokra a szolnokiakra, akikkel együtt dolgozom, sportolok, szurkolok, szórakozom, nem látom annyira reménytelennek a helyzetet, úgyhogy megpróbálom összehozni az előterjesztést. Vélemény?

T508 · http://graff.blog.hu 2013.11.01. 22:31:26

@vizu: a hétvége folyamán reagálok majd az e-mailedre.

notfreeenough 2013.11.09. 10:54:59

Az még oké hogy a házakat, tömegközlekedési eszközöket összegraffitizik, de hogy a graffitiket is összegraffitizik? "...aki a Filatorigátra fest, az legálisan fest, azért oda, hogy lehetőleg szép rajzot csináljon, nem rongál, és amíg az ellenkezőjéről nincs konkrét tudomása valakinek, semmi joga feltételezni, hogy az illető firkálgat-e illegálisan, másoknak kárt okozva, vagy sem. "

Egy TDF("Total Destroy") rajzról azért lehet sejteni, hogy a készítő firkálgat illegálisan.
süti beállítások módosítása