HTML

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

     Kapcsolat: graffblog@gmail.com

ajánló (18) amerika (11) anglia (21) aukció (3) ausztrália (10) ausztria (1) automata (1) balaton (1) banksy (13) bázis (5) belton (3) beszámoló (1) bevezető (1) bíróság (10) biztonság (2) biztonsági őr (2) blackbook (8) blog (1) bombing (7) bombing scene (1) börtön (15) botrány (1) budapest (5) buff (7) büntetés (20) bűntett (5) can2 (1) cap (4) case (1) cope2 (1) dare (1) destroy (1) diszperzit (1) dizájn (20) dokumentum (3) enyhítés (5) értelmezés (8) ezmiez (19) fájlmegosztás (1) fatcap (1) fejtágító (22) felhívás (9) feminizmus (2) festékbolt (1) festékszóró (22) fidesz (1) filatorigát (2) filc (13) film (27) flickr (2) foto (2) fotorealisztikus (4) francia (1) galéria (28) graffiti (27) gunter (1) gyár (2) gyilkosság (3) gyűjtemény (11) hellókarácsony (2) helyreigazítás (1) hír (4) hogyan (1) holland (1) indonézia (1) interjú (12) iphone (1) írország (1) japán (2) játék (2) kalifornia (6) kanna (17) kár (6) kastély (1) képfeltöltés (1) képmegosztó (1) kérdés (3) kézletörés (7) kiállítás (17) koncert (1) könyv (12) körút (4) következmény (1) külföldi (55) lány (2) legálfal (22) lush (1) luxus (3) maclaim (1) madc (2) magazin (5) magyar (30) média (2) meghívott (9) metró (8) millenáris (2) módosítás (4) molotow marker (2) montana (2) művészet (47) németország (6) nemwow (1) nevezés (18) new york (8) nicholas ganz (2) oldschool (15) online (2) paint club (2) pályázat (1) párizs (1) pdf (2) petíció (1) poén (20) populizmus (1) reklám (13) rendőrség (11) revok (4) rip (3) roa (1) robbo (4) röhej (2) rongálás (30) rusk (1) sachs (1) scribe (1) seen (3) siófok (2) sofles (1) spanyol (1) street (15) streetfiles (1) street art (22) süti (1) svájc (3) svéd (1) szabálysértés (6) szánalmas (8) szavak (5) szigorítás (4) színezés (14) szingapúr (1) szótár (1) szubkultúra (27) tagek (13) tagelés (14) tanulás (2) tárgyalás (4) teszt (2) tetoválás (1) the seventh letter (7) tisztítás (9) toast (1) történelem (1) utah ether (1) utazás (3) utca (1) utcai banda (4) vandalizmus (5) vászon (1) vázlat (15) verseny (27) vonat (14) weboldal (7) wow (5) zene (9) zephyr (1)  

Banksy kiállítás...magyarosan?

2012.11.27. 23:44 :: T508

Eddig nem nagyon tettünk említést a leendő Banksy-kiállításról, amely a Műcsarnok szervezésében jut el kis hazánk street art-kedvelő közönségéhez, ám mostanra annyi változás futott be az eseménnyel kapcsolatban, hogy ezúton is érdemes lehet értekezni róla egy kicsit.

Tehát aki esetleg pörög a Banksy-kiállításra, annak talán újdonság lehet, hogy egyrészt az eredeti dátumot már nem tudom, hányadszorra csúsztatva, aktuálisan a nyitás most december 8-ra van kiírva, de ami fontosabb, hogy meglehetősen bizonytalan - vagy izgalmas - a kiállítás tartalmi része is.

banksy_exit-through.jpg

Nekem sajnos nem volt szerencsém személyesn, mondjuk Angliában nyílt kiállítását látnom, de azért az itt-ott feltűnő képek és infók alapján az ember nem egy lapos, unalmas eseménynek képzelné a világ leghíresebb street artosának a kiállítását. Mert bár amellett, hogy például a graffitis szcéna - bizonyos szempontból joggal - erős fenntartásokkal kezeli a Banksy személye körüli általános össznépi nyálcsorgatást, azt el kell ismerni, hogy a művész azért igyekezett magaskulturális keretek között is viszonylag extravagánsan, polgárpukkasztóan, rendszerkritikusan, tehát valóban izgalmasan megjelenni.

Épp ezért lehet fájó pont a magyar debütációra már január óta várakozók számára, hogy jelenleg úgy tűnik, a Banksy kiállítás Banksy-s része többé-kevésbé ki fog merülni a(z egyébként érdekes, bár nem éppen róla szóló) filmjének vetítésében. Persze ez még nem száz százalék, de a Műcsarnok kommunikációjában olyan óvatosan fogalmaz a várható eseménnyel kapcsolatban, hogy az azért minimum némi aggodalomra ad okot:

"Az idő előtti facebookos aktivitásnak köszönhetően sajnos több téves, illetve a szervezés során módosult információ él a köztudatban, ezért szeretnénk jelezni, hogy az esemény nem hagyományos értelemben vett kiállítás, hanem egy, a film köré épülő tárlat, egyéb háttéranyagokkal, a magyar street art világ megjelenésével és sok kísérőprogrammal."

Két opciót látok: Az egyik szerint kénytelenek leszünk lenyelni a csalódás keserű kapszuláját, ha sokkal kevesebbet kapunk a kiállítástól, mint amire a külföldi példák alapján számítottunk, és sajnos ez a valószínűbb.
Viszont szeretném fenntartani a másik eset lehetőségét, mely szerint a Műcsarnok által belengetett "szokatlan megoldások" és "meglepetések" pont a várt különlegességeket takarják.

Akárhogy is, a december 8-án nyíló kiállítást (szintén az előzetes hírekkel ellentétben nem ingyenesen, hanem) 300 forint ellenében lehet majd látogatni, és legkésőbb akkor és ott majd kiderül minden.

UPDATE: Az Index is megírta, és most már biztos, hogy az elsőként vázolt alternatíva fog megvalósulni, tehát egy darab nem sok, annyi eredeti Banksy-mű sem lesz kiállítva a "kiállításon".

UPDATE 2: Tovább bonyolódik az ügy, a Műcsarnok tegnap az alábbi sajtóközleményt adta ki (bájos módon a hivatalos Facebook-esemény alatt):

Sajtóközlemény:
Banksy a Műcsarnokban
A tárlat az eredetileg tervezett módon és formában valósul meg

A Műcsarnok csaknem egy évvel ezelőtt, 2011. december 10-én tette közzé nyomtatott formában 2012-es programtervét, melyben – többek között – szerepel a Kijárat az ajándékbolton át – Banksy című tárlat is. A kiállítás a Mélycsarnokban, a Műcsarnok projektgalériájában az eredeti tervek szerint valósul meg, építése jelenleg is zajlik. Minden más információ alaptalan találgatásokon alapul.

Nesze semmi, fogd meg jól! Hisz ugye kérdés, mi volt az eredeti terv. Megint két lehetőség van.
Kifejezetten erre a tárlatra készült Banksy-műveket szinte biztosan nem kapnak, esetleg előfordulhat, hogy egy műgyűjtőtől kikönyörögtek néhány példányt, és azok kerülnek majd kiállításra. Valószínűleg 1-2-3 darabnál ebben az esetben sem érdemes többre számítani, és azért hanyatt esni ettől sem szükséges.
A másik lehetőség az, hogy eredetileg is a fő terv egy filmvetítés + magyar street art & apróságok volt, (ahogy arra az Index fenti cikke is következtetni enged; "A kiállítás kurátora, Készman József szerint szó sincs átverésről, egyszerűen »félrement a kommunikáció«.") Ebben az esetben ezt a sajtóközleményt így kell értelmezni: "Akkor is nekünk van igazunk, és a ti hibátok, hogy csalódtatok!"

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló film kiállítás street art banksy

A bejegyzés trackback címe:

https://graff.blog.hu/api/trackback/id/tr514930831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása