HTML

Egy blog a graffitiről, az utcai művészetekről, a formákról, a stílusokról, a technikákról. Magukról a művészekről. A writerek és polgárok szembenállásáról, az ellene irányuló rendőri erőfeszítésekről, a kárenyhítési törekvésekről. Falakról, vonatokról, metrókról, legalitásról és illegalitásról. Graffitivel kapcsolatos eseményekről, hírekről, történésekről.

     Kapcsolat: graffblog@gmail.com

ajánló (18) amerika (11) anglia (21) aukció (3) ausztrália (10) ausztria (1) automata (1) balaton (1) banksy (13) bázis (5) belton (3) beszámoló (1) bevezető (1) bíróság (10) biztonság (2) biztonsági őr (2) blackbook (8) blog (1) bombing (7) bombing scene (1) börtön (15) botrány (1) budapest (5) buff (7) büntetés (20) bűntett (5) can2 (1) cap (4) case (1) cope2 (1) dare (1) destroy (1) diszperzit (1) dizájn (20) dokumentum (3) enyhítés (5) értelmezés (8) ezmiez (19) fájlmegosztás (1) fatcap (1) fejtágító (22) felhívás (9) feminizmus (2) festékbolt (1) festékszóró (22) fidesz (1) filatorigát (2) filc (13) film (27) flickr (2) foto (2) fotorealisztikus (4) francia (1) galéria (28) graffiti (27) gunter (1) gyár (2) gyilkosság (3) gyűjtemény (11) hellókarácsony (2) helyreigazítás (1) hír (4) hogyan (1) holland (1) indonézia (1) interjú (12) iphone (1) írország (1) japán (2) játék (2) kalifornia (6) kanna (17) kár (6) kastély (1) képfeltöltés (1) képmegosztó (1) kérdés (3) kézletörés (7) kiállítás (17) koncert (1) könyv (12) körút (4) következmény (1) külföldi (55) lány (2) legálfal (22) lush (1) luxus (3) maclaim (1) madc (2) magazin (5) magyar (30) média (2) meghívott (9) metró (8) millenáris (2) módosítás (4) molotow marker (2) montana (2) művészet (47) németország (6) nemwow (1) nevezés (18) new york (8) nicholas ganz (2) oldschool (15) online (2) paint club (2) pályázat (1) párizs (1) pdf (2) petíció (1) poén (20) populizmus (1) reklám (13) rendőrség (11) revok (4) rip (3) roa (1) robbo (4) röhej (2) rongálás (30) rusk (1) sachs (1) scribe (1) seen (3) siófok (2) sofles (1) spanyol (1) street (15) streetfiles (1) street art (22) süti (1) svájc (3) svéd (1) szabálysértés (6) szánalmas (8) szavak (5) szigorítás (4) színezés (14) szingapúr (1) szótár (1) szubkultúra (27) tagek (13) tagelés (14) tanulás (2) tárgyalás (4) teszt (2) tetoválás (1) the seventh letter (7) tisztítás (9) toast (1) történelem (1) utah ether (1) utazás (3) utca (1) utcai banda (4) vandalizmus (5) vászon (1) vázlat (15) verseny (27) vonat (14) weboldal (7) wow (5) zene (9) zephyr (1)  

Ha beszólsz, meghalsz!

2008.08.03. 16:15 :: T508

Los Angelesben, ha graffitiről van szó, nem csak a tulajdonukat és értékeiket félthetik az emberek, hanem akár a testi épségüket is. A város már évtizedek óta küzd a graffitivel, 30 millió dollárt költenek évről évre, hogy letakarítsák a rajzokat a boltokról, rakpartokról, vasútvonalakról, telefonfülkékről, buszokról, sőt, rendőrautókról is.

Egyes graffitiseknek a munkájuk megvédése viszont egyet jelent a nevük és becsületük védelmével, ezért ha egy járókelő rendőrt hív mikor észreveszi őket, könnyen a célpontjukká válhat.

Múlt hónapban két fiatal lefestette egy 6 éves kisfiú arcát és testét, miután a gyerek kiszúrta őket, miközben bandajeleket festettek egy falra Compton közelében. A fiú ideiglenesen megvakult, ám végül felgyógyult a szemét ért kémiai sérülésből.
Ugyanezen a napon egy 51 éves autószerelőt mellkason lőttek Los Angelesben, miután szembeszállt két bandataggal, akik az üzlete falára festettek.
Múlt augusztusban az 58 éves Maria Hicks követett el 'hibát', és fejbe lőtték, amikor rádudált egy tinédzserre, aki a falat festette az otthona közelében, tíz napra rá pedig a 65 éves Seutatia Tausili kapott golyó általi halálos sebet, amikor az otthona előtt kukákat tagelő fiatalokat felszólította, hogy hagyják abba a vandálkodást. Utóbbi esetben még az asszony unokáját is megsebesítették.
Egy másik alkalommal Michael Lartundót késelték meg a karján és kezén, miután rákiabált egy csapat graffitis vandálra, akik éppen a bátyja háza mögötti falat firkálták.
2006-ban Robert Whitehead-et lőtték le, és halt bele sérülésébe, amikor egy szomszédja garázsajtajának összefirkálást próbálta megakadályozni.

Minden említett esetben elfogták és elítélték a tetteseket, ám ezen események sokkal mélyebb nyomot hagynak a társadalomban és az emberek graffitisekről alkotott képében, mint néhány összefirkált fal. A los angeles-i rendőrség azt ajánlja a polgároknak, hogy minden áron kerüljék el a konfrontálódást a graffitis csoportokkal, mert nem éri meg a kockázatot. "Vegyenek mély levegőt, tartsanak távolságot, és hívják a rendőrséget" - javasolja Robert Rifkin, a Los Angeles megyei sheriffhivatal hadnagya.

Hasonlóképp állnak a dologhoz a graffiti eltávolítással foglalkozó szakemberek is. Ha munka közben látnak graffitiseket, megvárják míg elmennek, mielőtt megkezdenék a takarítást. "Nem szólunk hozzájuk, nem tudhatjuk, hogy milyen fegyvert tartanak maguknál" - mondta Rogelio Flores, kinek cége, a Graffiti Busters szerződésben áll Los Angelessel, hogy letakarítsák a tageket és firkákat az utcákról.

Magyarországon nem jellemző az ilyen jellegű erőszak, köszönhető ez talán elsősorban annak, hogy nem jellemző annyira az elhagyott és rendvédelmileg kevésbé kézben tartott városrészek, gettók kialakulása, és ehhez köthetően az utcai bandák, területfoglaló és területmegjelölő erőszakos csoportok megjelenése sem.

Itthon úgy tűnik, hogy a graffitit elutasító, vélt vagy valós igazukat leginkább az interneten keresztül, arc nélkül bizonygató ellentáborhoz közelebb áll ez az erőszakos hozzáállás, ha tettben nem is, szóban mindenképp. Több helyen is olvastam már megtorló javaslatként az elkapott graffitis arcának lefestését a saját festékével, vajon azok akik felháborodtak a 6 éves kisfiú összefújásán a cikk olvasása közben, magukon is felháborodnak amikor leírják az ötletüket?

2 komment

Címkék: kalifornia büntetés gyilkosság tisztítás kézletörés utcai banda

A bejegyzés trackback címe:

https://graff.blog.hu/api/trackback/id/tr71598553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

. 2008.09.22. 15:35:30

LA-ban nem a graffitisek bűnöznek, hanem a bűnözők graffitiznek. elég nagy a különbség a kettő közt.

Ott a drog dílerek azért tegelnek falakra, hogy megjelöljék területüket. És akár ölnek is érte, Itt pusztán a hírnévszerzés motiválja a fiatalokat. És ha netántán letakarítják, írnak másikat.

suhanc. (törölt) 2009.07.08. 19:11:53

Az a baj,h az iylen tökre nem függ attól h az illető graffitis-e vagy sem. Itt "szarember" és nem szar ember között van a különbség
süti beállítások módosítása